U trendu

Novi propust u Internet Explorer-u

Najnovija bezbednosna „rupa“ otkrivena u Internet Explorer-u, po mišljenju stručnjaka za sigurnost, predstavlja dosad najozbiljniji propust. Microsoft je, po ovom pitanju, alarmirao španski stručnjak za bezbednost Juan Carlos Cuartango i kompaniju upozorio 14. februara.

Stručnjaci Microsoft-a su brzo reagovali i, shvativši veliku potencijalnu opasnost, objavili na svojim stranicama i „zakrpu“ za sve one koji koriste IE 5.0 i IE 5.5. Upravo su korisnici ovih verzija ugroženi novootkrivenom pretnjom.

Da bi trojanac bio instaliran na hard-disk kompjutera nad kojim haker želi da uspostavi kontrolu, do sada je bilo potrebno da napadnuti aktivira fajl koji mu je poslat zajedno sa email-porukom, u vidu attachment-a. Novootkriveni propust omogućava da haker pošalje mejl sa pomenutim fajlom-trojancem u HTML formatu i da zarazi kompjuter bez potrebe da napadnuti uopšte fajl i pokrene. Dovoljno je da se otvori samo poruka i – trojanac je instaliran.

Ono što je takođe zanimljivo, je i činjenica da trojanac može da bude postavljen i na neku web-stranicu i da surfer, koji ništa ne sumnja, bude napadnut jednostavnom posetom toj adresi.

S obzirom na ovako moćno hakersko oružje i veliku opasnost, Microsoft je apelovao na korisnike da „zakrpu“ što pre skinu i na taj način se efikasno zaštite. I vi je možete skinuti ovde.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.