Od 2017. svaki mobilni telefon mora da ima SOS taster

Svi mobilni telefoni koji budu prodati u Indiji od 1. januara 2017. godine moraće da imaju dugme za alarm koje će korisniku omogućiti hitan poziv u pomoć, saopštila je indijska vlada.

Vlada je donela ovu odluku zbog zabrinutosti za žene nakon povećanog broja zločina nad njima proteklih godina.

Od januara 2017. mobilni telefoni moraju imati i ugrađen uređaj za praćenje, lociranje (GPS) objavilo je indijsko Ministarstvo za komunikacije i tehnologiju.

„Tehnologija prevashodno služi za poboljšanje kvaliteta života, a šta ima bolje staviti je u službu bezbednosti žena“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se objašnjava da se „dugim pritiskom na broj 5 ili 9 na mobilnom telefonu, pokrećete hitan poziv. Na „pametnim“ telefonima, signal da ste u opasnosti pokrećete sa tri kratka pritiska dugmeta za napajanje“.

Ministarstvo nije htelo da otkriva druge detalje ovog sistema, prenosi Rojters.

Briga o bezbednosti žena je porasla nakon grupnog silovanja studentkinje u gradskom autobusu 2012. godine u Delhiju. Taj slučaj je izazvao proteste širom zemlje i pooštrio zakon protiv silovanja.

Indija je drugo po veličini tržište za mobilne telefone sa više od milijardu korisnika. Problem je što su većina korisnika mobilnih telefona muškarci. U ruralnim krajevima, posebno na zapadu Indije, devojkama i neudatim ženama je zabranjeno da poseduju telefon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.