U trendu

Office 2003: nadograditi ili ne?

Nova verzija paketa Office, koja će nositi oznaku 2003, pre svog izlaska prošla je brojne testove i analize, a stručnjaci su se trudili da, pre svega, odgovore na pitanje korisnika treba li nadograditi aktuelnu verziju najpopularnijeg kancelarijskog paketa. Jedna od analiza ističe da je jedinu veću promenu u ovom paketu doživeo program Outlook, koji u novoj veziji ima drugačiji izgled i funkcije, a naročita pažnja posvećena je povećanju nivoa sigurnosti u radu. Ostali programi u paketu – Word, Excel i Access, slažu se mnogi, nisu doživeli neke znatnije izmene, tako da cena nadogradnje nije adekvatna i većini korisnika se ne isplati.

Uzimajući u obzir nemalu cenu nadogradnje, za koju treba izdvojiti od 321 do 434 dolara, nameće se zaključak da uprkos novinama u programu Outlook, novi Office nudi malo razloga za nadogradnju. Ono što krasi novi Outlook jeste ugrađen filtar za nepoželjnu poštu (spam), koji, barem prema sprovedenim testovima, uspeva da blokira oko tri četvrtine takvih poruka. Ipak, efikasan lek protiv neželjene pošte još uvek nije otkriven, pa i ovaj filtar ostaje nesavršen, a korisnicima ostaje da se nadaju da će neki novi filtar moći da uči od vlasnika programa i pamti koje mejlove briše.

Akcenat u ovom programu stavljen je na sigurnost i odbranu od virusa. Outlook može da blokira fajlove koji stižu uz poruku i da na taj način spreči da korisnik nepažnjom startuje potencijalni virus. Takođe, ako korisniku stigne poruka od osobe koja se ne nalazi u adresaru, a ta poruka sadrži linkove za skidanje audio ili video fajlova, program neće započeti skidanje takvih fajlova ukoliko mu ne naredite suprotno. Ostale novine u programu su više „kozmetičke“ prirode i odnose se na lakše i preglednije manipulisanje porukama.

Kad se radi o programu Word, mnogi smatraju da je nova verzija čak i lošija od postojeće. Meni je nepregledniji, sa mnogim novim opcijama, pri čemu se nije vodilo računa o tome da se do onih najvažnijih dođe i najbrže. Takođe, ni u novoj verziji nije omogućeno da dokumenti mogu da se snime i u PDF formatu, što konkurencija, poput programa WordPerfect ili OpenOffice, već ima na repertoaru.

Ukoliko je reč o programu Excel, znatnijih promena nema, pa ova aplikacija nipošto ne može da opravda cenu nadogradnje. Programu PowerPoint dodata je nova mogućnost, ali ni ona nije izvedena kako treba. Prezentaciji koja se snima na CD dodaje se automatski program za pregledanje, ali ne i fontovi korišćeni u njoj, pa ako na drugom kompjuteru oni nisu instalirani, prezentacija neće izgledati onako kako je zamišljeno.

Novi paket mogao bi, pre svega, da bude zanimljiv firmama, jer omogućuje zajednički rad na dokumentima i upravljanje njima preko Interneta. Ipak, da bi nove mogućnosti mogle da budu maksimalno iskorišćene, treba instalirati i novu aplikaciju pod imenom SharePoint Portal Server, koja košta mnogo više od samog paketa – 5.619 dolara. Moguće je da će se firme odlučiti za nadogradnju ili kupovinu paketa, ali se postavlja pitanje da li će to učiniti i 400 miliona kućnih korisnika, koji godišnje donose devet milijardi dolara prihoda kompaniji, plaćajući za nadogradnju. Zato je i Microsoft odlučio da za reklamiranje novog paketa u medijima potroši čak 150 miliona dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.