U trendu

Ove stvari odmah obrišite sa svog Fejsbuka, možete biti u velikom problemu

Iako je Fejsbuk osmišljen prvenstveno kako bi povezao korisnike, ova mreža je od svog osnivanja 4. februara 2004. godine prošla kroz mnogo transformacija.

Na Fejsbuku ima oko 2,9 milijardi aktivnih korisnika, koji skoro svakodnevno posećuju ovu društvenu mrežu i na njoj dele detalje iz svog svakodnevnog života.

Da li znate da ne smete da otkrivate baš sve informacije? Evo šta bi trebalo odmah da obrišete sa svog profila kako ne bi ugrozili svoju bezbednost.

1. Broj telefona

Svakako je bolje na javno ne objavljujete svoj privatni broj koji bi svako ko želi mogao da zloupotrebi.

2. Prijatelji koji vam i nisu prijatelji

Koliko prijatelja zaista imate na Fejsu? 500, 1000? Sigurno vam prija da budete toliko popularni, ali koliko njih su vam pravi prijatelji? Da li želite da svoje privatne informacije delite sa ljudima koje ste jednom ili nijednom upoznali?

3. Mobilna aplikacija

Da li ste znali da mobilna Fejsbuk aplikacija troši 20 posto više baterije?

4. Pripazite šta lajkujete

Baš planirali put u Rim, a iskoči vam oglas na Fejsu koji nudi povoljne avio karte do italijanske prestonice? Pitate se kako Fejsbuk to zna? Naravno na osnovu stranica i sajtova koje ste posetili i lajkovali.

5. Isključite opciju za prepoznavanje lica

Dnevno se na Fejsbuku ‘okači’ oko 350 miliona fotografija. Možda vam se dogodilo da vaš prijatelj postavi fotografiju iz noćnog provoda na kojoj ste malo više popili. Fejsbuk vas je prepoznao, označio i dodao fotografiju na vaš profil, iako vi to niste želeli. Zaboravili ste na to, ali možda tu fotografiju bude pronašao, na primer, vaš budući poslodavac.

6. Lokacija

Nikada na Fejsbuku ne objavljujte gde živite ili gde se trenutno nalazite. Nikada ne znate da li vas neko opsesivno posmatra ili prati svaki vaš korak.

7. Broj kreditne kartice

Ni sa kim ne treba deliti ovu informaciju, a kamoli sa nepoznatim osobama na internetu, jer može doći do ozbiljne zloupotrebe podataka.

8. Statuse o vašim putovanjima

Morate znati da ono što objavljujete na Fejsbuku ne prate samo vaši prijatelji, jer ukoliko objavite da idete na 10-dnevno putovanje u Španiju, to je kao pozivnica lopovima da nećete biti kod kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.