U trendu

Ovo su jedina bića koja mogu da prežive apokalipsu (video)

Naučnici su identifikovali vrstu koja je gotovo neuništiva i za nju veruju da bi bila poslednji oblik života na Zemlji koji bi preživeo sve dok ne nestane Sunca. Dugo nakon što bi poslednji čovek izdahnuo, tzv. vodeni medvedi bi opstali, piše Independent. Naučnog imena tardigrades sa punim se pravom nazivaju najekstremnijom životinjom na našoj planeti. Zovu se i vodenim medvedima zbog oblika njihovog tela velikog svega 1 milimetar. Oni mogu da prežive uslove koji bi ubili većinu drugih životinja – bez vode mogu 10 dana, a mogu da žive na temperaturi od minus 270 do plus 150 Celzijusa. Žive u svim morima, slatkim vodama i vlažnim biotopima na kopnu, gde se najčešće mogu naći u vodenom „filmu“ na mahovinama i na krovovima kuća. U nepovoljnim uslovima vrste koje žive na kopnu osuše se i u stanju obamrlosti (anabioza) mogu da prežive i više godina dok uslovi ponovo postanu povoljni.

Imaju četiri para kratkih nožica. Hrane se kako sadržajem biljnih ćelija, tako i malim životinjicama kao što su neke vrste Nematoda ili Rotifera. Kad uhvate takvu životinjicu, ubodu je i isišu. Razmnožavaju se uglavnom polno. Kod nekih vrsta nisu poznati mužjaci, tako da se razmnožavaju partenogenetski, bez učestvovanja mužjaka. U tom slučaju jaja se razvijaju bez oplodnje.

Uspeli da prežive svemir, pa i smrt

Oni su toliko žilavi i otporni da su ih naučnici 2007. poslali u svemir da bi posmatrali šta će im se dogoditi. Ne samo da su preživeli, već su uspeli da se i razmnožie. Osim toga, oni mogu da se vrate i iz mrtvih. To je dokazao italijanski zoolog 1948. kad je 120 godina starim i sasušenim tardigradesima dodao vodu, a oni su trenutno počeli da se miču. Realno, to su životinje kojima nije dobro da se nam se nađu na putu, prenosi Express.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike