U trendu

Palm kupio Be za 11 miliona

Kompanija Palm je nedavno objavila da je privela kraju proces kupovine softverske kompanije Be Inc, koja je postala poznata po svom operativnom sistemu BeOS, čija se varijanta pokazala izuzetno pogodnom za Internet uređaje i druge mobilne aparate. Transakcija “teška” 11 miliona dolara je, pored kupovine intelektualne svojine i kompletne tehnološke aktive firme Be, obuhvatila i ponudu za posao svim Be-ovim inženjerima.

Pored BeOS-a, jedan od ključnih proizvoda kompanije Be je i Internet uređaj BeIA (Be Internet Appliance), koji za minimalne hardverske zahteve – procesor klase Pentium III ili PowerPC, 8 MB stalne memorije (npr. Compact Flash) i 32 MB RAM-a – daje izobilje uživanja u Internetu.

Kompanija Palm se trenutno nalazi u fazi reorganizacije, čiji je cilj da naglasak u poslovanju stavi na ručne računare, polje na kojem je tradicionalno najjača, kao i da počne sa prodajom licenci za sopstveni operativni sistem PalmOS.

Palm je ranije već objavio da kompanije Motorola, Intel i Texas Instruments nameravaju da njegov operativni sistem koriste i sa jačim procesorima, uključujući tu i primerke zasnovane na specifikaciji britanske kompanije ARM. Na ovaj način Palm, zapravo, želi da, podstaknut oštrom konkurencijom koju mu zadaje Compaq-ov iPaq, proizvođačima skrene pažnju na sebe i pridobije ih za ideju da počnu da primenjuju inovativniji dizajn u svojim uređajima koje pokreće PalmOS, kao i da počnu sa izradom naprednijih aplikacija za njih.

Kako navodi kompanija Palm, do sada je ukupno isporučeno preko 16 miliona handheld uređaja serije Palm (iz klase ličnih digitalnih pomoćnika), dok se PalmOS koristi na 76% uređaja na celom handheld tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.