U trendu

Pet dinosaurusa za jedno leto

Tokom proteklog leta u SAD je na samo jednom lokalitetu pronađeno čak 5 skeleta davno izumrle vrste Tyrannosaurus rex. S obzirom na ovakvo otkriće, moguće je izvesti zaključak o mnogo većoj brojnosti i rasprostranjenosti ove vrste u odnosu na prethodne tvrdnje i verovanja naučnika.

Jedan od pronađenih skeleta je, najverovatnije, najveći primerak dinosaurusa-mesoždera koji je ikada pronađen. Jack Horner, glavni paleontolog muzeja u Montani objašnjava neobičnost ovakvog otkrića: „Uobičajeno je da se ostaci T.rex-a otkrivaju jednom u 10 godina. Pronaći 5 skeleta u toku samo jednog leta je izuzetno neobična pojava.“ Horner, koji je bio i specijalni savetnik Stivenu Spilbergu prilikom snimanja „Parka iz doba jure“, je vrlo oprezan u donošenju suda i u izvlačenju naučnih zaključaka iz ovog otkrića. Pet dinosaurusa na jednom mestu u toku jednog leta je zaista neobično, s obzirom na činjenicu da je do danas iskopano svega 20 T.rex-a u čitavom svetu.

Ostaci su pronađeni u američkoj državi Montana u periodu od juna do septembra, na području koje nosi ime Hell Creek. Inače, ovaj deo SAD je poznat kao jedno od najbogatijih „dinosaurus-lovišta“. Horner je na ovom području prisutan sa svojom ekipom paleontologa već pet godina i njihovi napori su nagrađivani velikm brojem otkrića ostataka dinosaurusa, sisara i fosila biljnih vrsta. Međutim, naučnik je želeo da prodre dublje u prošlost, u vreme kada su T.rex-i još uvek živeli. Smatra se da su izumrli pre oko 65 miliona godina, a Horner je bio posebno zainteresovan za njihovu evoluciju i život, s obzirom da je ovo pitanje još uvek obavijeno velom tajne.

Još jedna činjenica posebno uzbuđuje američkog paleontologa. Po svemu sudeći, jedan od pet pronađenih skeleta je pripadao zasad najvećem poznatom primerku T.rex-a, mnogo većem od slavne Sue koja privlači ogroman broj posetilaca „Field“ muzeju u Čikagu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.