Pet megapiksela na mobilnom telefonu

Kamera, sa veoma visokom rezolucijom čak i za digitalni fotoaparat, ugrađena je u novi Samsung-ov model mobilnog telefona SCH-S250. To je dosad najkvalitetniji digitalni fotoaparat ugrađen u mobilne telefone. Prethodnu rekordnu vrednost rezolucije (3,2 megapiksela) dostigla je ista kompanija pre tri meseca. Proizvođač ugrađene kamere je japanska kompanija Asahi Pentax. Pored visoke rezolucije CCD senzora, ova kamera odlikuje se i drugim kvalitetima: može se koristiti i za snimanje video-inserata, to jest kao kamkorder.

SCH-S250 se može pohvaliti i drugim karakteristikama koje ga svrstavaju u vrhunsku klasu. Smešten je u atraktivno klizno kućište srebrnaste boje. Ima dimenzije 115 x 49,5 x 18,5 milimetra i masu 116 grama. Predstavlja prvi mobilni telefon sa TFT LCD QVGA ekranom, sa mogućnošću prikazivanja slike sa punim kolorom (16,7 miliona boja, dok su mobilni telefoni dosad imali najviše 262.000 boja). Ekran je sa dijagonalom od dva inča i rezolucijom 240 x 320 piksela. Telefon sadrži i MP3 plejer, kao i TV izlaz za povezivanje sa TV prijemnikom radi posmatranja fotografija i video-inserata na njemu (na velikom ekranu).

Sve ove mogućnosti dopunjuje veliki memorijski prostor. SCH-S250 ima 92 megabajta glavne memorije, što zaista retko koji mobilni telefon ima i što omogućava pamćenje velike količine različitih sadržaja. Pored velikog broja fotografija, kako se u specifikacijama navodi, može da zapamti i sto minuta kvalitetnog video-zapisa. Memorijski prostor može se proširiti i dodavanjem memorijskih kartica, s obzirom na to da ovaj telefon ima i MMC/SD slot za njihovo „ubacivanje“.

Softverske mogućnosti ovog Samsung-ovog modela takođe su vrlo bogate. Pored svih uobičajenih funkcija, on ima i mogućnost prepoznavanja govora i pretvaranja teksta u govor (Text-to-Speech aplikacija). Na taj način svojim vlasnicima može saopštiti na mnogo zanimljiviji način sadržaj primljene SMS poruke, podsetiti ga na neku planiranu obavezu i slično. Zanimljivosti primene doprinosi i 64 polifonih melodija zvona, mada to imaju i mnogi drugi modeli na tržištu.

Ovaj telefon futurističkog dizajna, po kome podseća na telefone iz popularnog naučnofantastičnog serijala Matrix, od oktobra je dostupan na južnokorejskom tržištu. Prodaje se po ceni od oko 850 američkih dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.