U trendu

Photoshop – Segmentiranje za web

Već od verzije 5.0, odnosno 5.5 Photoshop je alatka koja se u velikoj meri okrenula web-u i web dizajnu. Verzija 6 je, možemo reći, totalno okrenuta web-u, počevši od raznih vrsta optimizacija do segmentacije slika (Slices). Segmentacija je podela jedne slike na više delova od kojih svakom možete dodeliti link, dodati rollover efekat ili animaciju. Rezultat svih sklopljenih segmenata u celinu je web stranica. Podela slike (cele stane) na segmente, omogućava vam da selektivno primenite optimizaciju na pojednie delove i dodelite im određene funkcije. Kada budete snimali ovakvu segmentiranu sliku kao web stranicu, svaki pojedinačni deo će se snimiti kao poseban fajl sa sopstvenim podešavanjima, kolornom paletom, linkovima i animacijama.

Na primer, ako imate neko područje slike koje treba da se optimizuje u GIF formatu zbog animacije, ostatak će se bolje optimizovati u JPEG formatu, možete da izolujete datu animaciju kao odvojeni segment – slice. Segmenti koje možete kreirati uz pomoć „slice tool“ alatke, i tada se oni nazivaju user-slices (korisnički kreirani segmenti), a segmetni koji se dobiju pretvaranjem celih slojeva nazivaju se „layer-based slices“. Kada budete kreirali i jedne i druge, dobićete još i „auto-slices“ (automatski kreirane segmente), i oni zauzimaju prostor koji nije obuhvaćen dosadašnim segmentima. Postoji još i „subslice“ (podsegmentni) tip segmenata.

Kreiranje segmenata ćemo odraditi putem „slice tool“ alatke, selektujte je u paleti, pa izaberite stil za budući segment:

  • Normal – dobijaju se proporcionalni segmenti.
  • Constrained Aspect Ratio – ovim stilom uređujemo proporcije. Ako, na primer, izaberemo ovaj stil i u polje „width“ upišemo 1, a u polje „height“ unesemo 2, visina selekcije će biti dva puta manja nego širina.
  • Fixed Size – dodeljivanje određene visine i širine, i pri tome treba da u polje „width“ i „height“ unesemo veličinu u pikselima.
Nakon izbora stila, jednostavno „nacrtajte“ selekciju nekog područja slike. Kada ste izabrali selekciju, ukoliko niste zadovoljni, možete je dodatno podesiti uz pomoć alatke „slice select tool“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.