Počeo CeBIT 2005

CeBIT, najveći sajam informacionih tehnologija i telekomunikacija, po tradiciji se i ove godine održava u Hanoveru od 10. do 16 marta. Proistekao je iz Hanoverskog sajma kancelarijske opreme, a pod imenom CeBIT (Centar za kancelarijske i informacione tehnologije) održava se od 1986. godine. Desetak godina kasnije (1995. godine) priključuju mu se i nove tehnologije iz oblasti telekomunikacija. CeBIT 2005 održava se na nešto manjem prostoru nego ranijih godina – ukupna površina izložbenog prostora je 306.000 kvadratnih metara. Na njemu je raspoređeno preko 6.000 izlagača iz 70 zemalja širom sveta.

Izlaganje je organizovano kroz tri glavna područja novih tehnologija – poslovni procesi, komunikacije i digitalna oprema i sistemi. Po tom principu raspoređeni su i izlagači u halama; na primer, u hali 1 izložene su tehnologije digitalnih fotografija i njihovog procesiranja, dok su u hali 3 nove tehnologije iz oblasti poslovnih primena i sadržaja. Posetioci u hali 6 mogu da vide izložbu opreme za marketinška rešenja, a u hali 11 opremu iz oblasti telematike i navigacije. Za ljubitelje kompjuterskih igara u hali 27 u prva četiri dana sajma traje popularna manifestacija World Cyber Games 2005.

Na ovom sajmu kao izlagači nastupaju mnoge poznate svetske kompanije kao što su IBM, Cisco Systems, Siemens, HP, T-Systems i mnoge druge. Po treći put i naše kompanije učestvuju na ovom verovatno najvećem skupu informacionih tehnologija u svetu. Štand Srbije nalazi se u hali 8, a na njemu je svojim proizvodima i uslugama predstavljeno deset naših renomiranih IT kompanija – Institut Mihajlo Pupin, MFC Mikrokomerc, Serbian Object Laboratories, Iritel, Telefonija a. d., Perihard, Eversoft, Veridix, Pupin Telekom i Saga.

Zajednički nastup naših kompanija organizovala je Privredna komora Srbije i njeno Udruženje informatičke delatnosti. Na ovogodišnjem CeBIT-u one učestvuju u okviru manifestacije IT Outsourcing. To je projekat koji organizuju hanoverski sajam i nemačka ICT asocijacija BITKOM, a njegov cilj je uspostavljanje kontakta kompanija iz razvijenih zemalja u svetu sa našim odabranim informatičkim kompanijama. Očekuje se ostvarenje poslovne saradnje naših kompanija sa stranim i uspostavljanje uspešnih partnerskih odnosa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.