U trendu

Podesite sliku na svom monitoru

Prikaz slike koji daje monitor veoma je važan, a svi problemi kao što su mutna slika ili slika koja titra otežavaju rad. Ipak, podešavanja grafičke kartice i pojedinih elemenata Windows-a mogu osigurati dobre vizuelne performanse.
Grafičku karticu kontroliše upravljački program, pa nabavite najnoviju verziju programa za svoju karticu. Da biste saznali koju verziju imate, pritisnite desnim tasterom radnu površinu, odaberite opciju Properties da biste otvorili dijalog Display Properties, a zatim izaberite Settings – Advanced Adapter (u Windows XP-u treba odabrati i Properties-Driver). Posetite internet adresu proizvođača grafičke kartice i preuzmite najnovije upravljačke programe, ali nipošto ne instalirajte beta verzije ovih programa. Sledeći parametri trebalo da bi postoje u svim upravljačkim programima za grafiku.
Rezolucija predstavlja broj tačaka – piksela, koji su prikazani na ekranu. Što je rezolucija veća, biće više tačaka po inču kvadratnom, pa će i slika biti oštrija. Da biste prilagodili rezoluciju ekrana, otvorite Display Properties i izaberite Settings. Posle toga idite na Screen Area i podesite Screen Resolution na višu (More) ili nižu (Less) rezoluciju. Eksperimentišite dok ne pronađete koja rezolucija vam najviše odgovara.
Broj boja je parametar koji se odnosi na broj boja koje grafička kartica može da prikaže. Što je broj boja veći, slika je realističnija, ali i to povećava opterećenje procesora. Broj boja podešava se u dijalogu Display Properties, na kartici Settings, u padajućem meniju Colors (Color Quality u Windows XP-u). Sve niže od 16-bitnih boja loše će se odraziti na kvalitet slike.
Frekvencija osvežavanja izražena je u hercima (Hz). Ova karakteristika govori kolika je učestalost osvežavanja fosfornih ćelija na CTR ekranima, to jest koliko puta u sekundi se sadržaj ekrana ponovo ispiše. Preniska frekvencija osvežavanja može prouzrokovati neprijatno treperenje ekrana. Čak i ako treperenje ne vidite, niske frekvencije mogu izazvati zamor očiju i glavobolje. Frekvencija osvežavanja ne bi trebalo da bude manja od 75 Hz. Da biste prilagodili frekvenciju osvežavanja u Windows XP-u, otvorite Display Properties i izaberite SettingsAdvanced-Adapter-List All Modes. Ovaj deo teksta odnosi se samo na monitore s katodnom cevi (CRT), a kod LCD monitora ova opcija nema svrhe, jer oni rade na drugom principu.
DirectX je komponenta Windows-a koja upravlja multimedijalnim funkcijama. Da biste proverili koja verzija DirectX-a je instalirana na vašem računaru, pritisnite Start-Run, upišite dxdiag i pritisnite OK. Odaberite karticu System i pogledajte odeljak System Information u donjem delu prozora.
Da bi rad bio bio prijatan, ekran treba da bude čist. Nežno obrišite ekran mekom, blago navlaženom krpicom. Osim ukoliko je monitor zaista prljav, izbegavajte upotrebu rastvora za čišćenje, jer mogu oštetiti osetljivi zaštitni sloj na ekranu. Očistite prašinu iz otvora za hlađenje na kućištu monitora, pošto pregrejavanje može biti kobno po vaš monitor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar