Pogled u kameru radi provere i sigurnosti

Zaštita prostora pomoću biometrijske provere primenjuje se sve češće. Zasniva se na prepoznavanju otisaka prstiju, oblika lica ili očiju. U slučaju prepoznavanja očiju, najčešće se identifikacija vrši na osnovu specifičnosti zenica svakog čoveka. U tom slučaju koriste se kamere koje snimaju zenice posetioca, upoređuju ih sa slikama iz baze podataka i na osnovu toga dozvoljavaju ili zabranjuju pristup određenom prostoru.

Novu kameru te vrste predstavila je japanska kompanija Oki Electric Industrial, a nov model nosi naziv IrisPass-M. On predstavlja unapređeno rešenje prethodnog modela kamere za prepoznavanje zenica – IrisPass-W, koji je kompanija Oki napravila u 2002. godini. Unapređenje novog modela postignuto je povećanjem brzine rada, dodavanjem korisničkog interfejsa i mogućnosti izdavanja glasovnih komandi pri identifikaciji.

IrisPass-M ima dimezije 328 x 197 x 84 milimetra i masu pet kilograma. Postavlja se na zid na visini od 1,5 metara. Identifikacija se vrši na visini od 1,45 do dva metra i na rastojanju 30 do 60 centimetara od senzora na kameri. Osoba koja pristupa zaštićenom prostoru jednostavno treba da stane ispred kamere. Glasovna komanda će joj sugerisati da pogleda u pravcu plavog svetla na kameri, a zatim joj saopštiti da je identifikacija uspešno izvršena (ili ne) i da može (ili ne može) da uđe u prostor.

Pri identifikaciji se primenjuju tehnologije prepoznavanja (softver) kompanije Iridium Technologies. To su softverske aplikacije BioAPI i Private ID. Sa ovom kompanijom Oki sarađuje još od 1996. godine. Ova kamera omogućava obavljanje čitavog procesa za samo dve sekunde (dva puta brže od prethodnog modela). Od toga je jedna sekunda potrebna da se napravi slika zenica, a identifikacija se takođe obavlja za jednu sekundu. Glasovne komande pri ovom postupku mogu se izdavati na više jezika.

Radom ove kamere upravlja PC. On se zasniva na Celeron procesoru brzine dva gigaherca i 512 megabajta RAM memorije. Operativni sistem je Windows XP ili 2000. Uređaj se može koristiti u temperaturnom opsegu od nula do 40 stepeni Celzijusovih i pri relativnoj vlažnosti od 30 do 80 odsto. Ima i priključak za računarsku LAN mrežu. Od početka septembra prodaje se na japanskom tržištu, a do kraja ove godine očekuje se njegova prodaja u Severnoj Americi i Evropi po ceni od oko 3.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.