Porodica Džejkobs nosi implante

Uređaj VeriChip (na slici), veličine zrna pirinča, implantira se u nadlakticu ili rame pod lokalnom anestezijom, ne ostavljajući nikakve tragove. Sličan je uređaju koji se koristi u SAD-u za lociranje i identifikaciju kućnih ljubimaca. Originalno je namenjen pacijentima sa ugrađenim pejsmejkerom ili nekim drugim medicinskim uređajem, a omogućuje slanje informacija o zdravstvenom stanju obolelog bolničkom osoblju. Na ovaj način, lekari i ostali medicinski radnici mogu biti upozoreni na pogoršanje ili alergiju pacijenta. Implant je delo amričke kompanije Applied Digital Solutions, koja je nedavno svoj izum ugradila u članove porodice Džejkobs, prvih dobrovoljaca koji su pristali da testiraju ovaj uređaj.

Džefri (48), Lesli (46) i Derek (14) nose implante koji sadrže njihovu medicinsku istoriju, a na ovaj korak su se odlučili zbog zdravstvenih problema koje ima otac porodice. Jednom prilikom, kada se našao u nesvesnom stanju na odeljenju hitne pomoći, ni supruga ni sin nisu znali napamet istoriju njegove bolesti, niti sve lekove koje je prethodno uzimao, što je znatno usporilo pružanje odgovarajuće pomoći. Pomoću implanta, koji sadrži sve značajne medicinske podatke, i ručnog kompjutera koji poseduje medicinsko osoblje, moguće je iščitati jedinstveni broj nosioca implanta i, kontaktiranjem baze podataka na Internetu, doći do svih neophodnih podataka o pacijentu.

Iako u ovom trenutku klinike u Sjedinjenim Državama nisu opremljene odgovarajućom tehnikom putem koje bi osoblje moglo da iščitava podatke iz implanta, postoji dogovor o primeni tehnologije u 13 klinika u gradu Boka Ratonu, u Floridi, gde živi porodica Džejkobs. Ipak, mnogo je protivnika ovakve tehnologije koji smatraju da implant može da posluži i za skladištenje ličnih podataka a, u kombinaciji sa GPS tehnologijom, i za praćenje osoba koje ovakav uređaj nose. Kompanija Applied Digital Solutions ne krije da je takva primena moguća – njen proizvod pod imenom Digital Angel, koji kombinuje GPS tehnologiju i servis za nadzor i praćenje, pre svega je nastao radi kontrolisanja obolelih od Alchajmerove bolesti, koji se lako gube, ali i zatvorenika na uslovnoj slobodi. Komplet se sastoji od sata koji se nosi na ruci i uređaja veličine pakle cigareta koji se nosi o pojasu, kao pejdžer.

Ovakav sistem će, u trima državama Južne Amerike, početi da se koristi i za lociranje i pronalaženje otetih. Naime, države Južne Amerike poslednjih godina postale su poznate po brojnim otmicama: samo u Kolumbiji, koja je rekorder na listi rizičnih zemalja, godišnje bude oteto oko 3.000 ljudi. Kompanija Applied Digital Solutions je, odgovarajući na interesovanje firmi za bezbednost iz nekoliko država Latinske Amerike, odlučila da svoje proizvode ponudi ovom tržištu. Svoju primenu tu će naći i proizvod VeriChip, koji nosi porodica Džejkobs. U kombinaciji sa sistemom Digital Angel moguće je utvrditi ne samo poziciju osobe već i njeno zdravstveno stanje, te otkriti da li je osoba u svesnom stanju ili drogirana.

Korisne adrese:

  • Applied Digital Solutions
  • Digital Angel
  • VeriChip

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.