PowerPoint – Važnost pravilnog izbora boja (III deo)

Kako što smo rekli u prethodna dva priloga, pre početka kreiranja bilo koje prezentacije potrebno je napraviti skicu ili plan kolorne palete. Ali, odakle početi? Prva stvar koju treba da uradite jeste da se odlučite: kakav osećaj želite da nosi prezentacija. Kao što ste sigurno čuli, sve boje imaju svoju termalnu karakteristiku, tako da mogu da budu tople, ili nasuprot tome – hladne. Boje koje su bliske crvenonarandžastim tonovima su tople boje (zamislite "žarkocrvenu"), a one koje su bliže plavozelenim nijansama su hladne (zamislite ledenoplavu boju).

Krenite od odluke: da li vaša prezentacija treba da bude hladna ili topla. Pri tome, izaberite samo jednu, ili eventualno dve „žive“ (drečavije) boje. I potom, ukoliko želite da razvijete vašu paletu i kreirate vizuelnu raznolikost, upotrebite širi spektar, baš izabranih boja. Odstupanja od osnovnih boja dobićete korišćenjem preliva i senčenja.

Prelivanje boja (osvetljavanje) dobićete kada osnovne boje pomešate sa belom bojom, a efekat senčenja kada iste boje pomešate sa crnom bojom. Na primer, ružičasta boja je zapravo "osvetljena" crvena boja, a braon je zatamnjena oranž boja. Eksperimentisanjem sa osvetljavanjem i zatamnjivanjem možete kreirati paletu u rasponu od „razigrane“ do tamne i mračne. Takođe možete kreirati i raspoloženje i osećaj, koji kasnije kao poruku možete preneti auditorijumu, odgovarajućim tonalitetom. I jedna napomena, radije koristite ponuđene kolorne opcije (ugrađene sistemske palete), a manje koristite sopstvene palete – posebno ukoliko niste pravi poznavalac boja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.