U trendu

Praćenje zagađenja iz svemira

Svemirska agencija NASA je, u decembru 1999. godine, lansirala u orbitu Zemlje satelit Terra, koji ima zadatak da prati zagađenje vazduha, posebno onog koje potiče od ugljen-monoksida (CO). Snimci iz orbite su, po prvi put, predstavljeni javnosti krajem maja, pokazujući da Terra veoma efikasno i precizno može da registruje zagađenje, njegove izvore i pravce širenja.

Predstavljeni snimci su načinjeni u periodu od marta do decembra 2000. godine, i pokazali da se najviše ugljen-monoksida oslobađa zbog korišćenja fosilnih goriva i velikih šumskih požara. U pomenutom periodu, najviše se gasa oslobađalo zbog grejanja u toku zime (severna hemisfera), a za zagađenje su bili naročito „zaslužni“ i veliki šumski požari u SAD (tokom leta) i u Africi i Južnoj Americi.

Terra dnevno obiđe Zemlju 16 puta i može da registruje zagađenje pri tlu, ali i do visine od 3 do 5 kilometara, gde CO, u reakciji sa drugim gasovima, izaziva efekat „staklene bašte“ i dovodi do pojave globalnog zagrevanja. Na slici možete videti jedan od snimaka, gde su oblaci ugljen-monoksida predstavljeni crvenom bojom. U slučaju požara u Africi i Južnoj Americi, oni su dospevali čak i do Australije, pokazujući da je zagađenje globalni problem, koji se ne može tretirati samo lokalno.

Korisni linkovi:

  • NASA: Terra
  • National Center for Atmospheric Research

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.