U trendu

Premijer liga na Mreži

Fanova engleskog fudbala u svetu je mnogo, ali su često „osuđeni“ da o utakmicama samo čitaju, a ne da ih i gledaju. Vrhunski klubovi sa Ostrva su odlučili da iskoriste preimućstva Mreže i omoguće svima, ma gde bili, da vide golove, najzanimljivije momente ili čitave utakmice. Naravno, ponuda je, pre svega, namenjena vlasnicima brzih Internet veza.

Ciljana publika se, uglavnom, ne nalazi na Ostrvu: Britanija prilično zaostaje za razvijenim državama u oblasti širokopojasnih veza, odnosno kablovskog i satelitskog Interneta, DSL, T1, E1 i ostalih sistema. Prepreka bržem razvoju u ovoj oblasti je bio monopol britanskog Telekoma, koji uskoro prestaje da važi, pri čemu se otvaraju vrata za dinamičniji razvoj sistema brzih prenosa podataka.

Zato su i klubovi, za početak, okrenuti zemljama jugoistočne Azije i Japanu, gde imaju zaista veliki broj poklonika. Takođe, cilja se i na američku publiku, koja je , u velikom postotku, opremljena širokopojasnim Internet vezama. Nekoliko najvećih klubova je već potpisalo ugovor sa firmom Servecast, specijalizovanom za realizaciju web-prenosa. Između ostalih, ugovor su potpisali i klubovi Seltik (koji je ostvario prvi web-prenos u istoriji engleskog fudbala, maja 2001. godine) i Liverpul.

Živih prenosa, za sada, neće biti: ugovor koji klubovi potpisuju sa TV-stanicama, podrazumeva da one imaju ekskluzivno pravo na snimke uživo. Klubovi imaju pravo da reemituju tek po isteku određenog vremena: ako se utakmica igra u subotu ili nedelju, reemitovanje može da započne u ponoć, na samom početku ponedeljka. Ako se utakmica igra radnim danom, već u ponoć istog dana klubovi mogu da emituju snimke.

Ova su pravila do sada važila za emitovanje na klupskim televizijama (neki od klubova imaju svoje sopstvene kanale), a važiće i za web-emitovanja. Ambiciozni planovi ne podrazumevaju samo sveže fudbalske događaje, već i stvaranje obimne arhive, koju će fanovi moći da gledaju na Internetu. Za sada klub Liverpul ima najambicioznije planove: planira 7 web-kanala, na kojima će, pored utakmica, biti emitovani i intervjui, specijalne emisije, vesti, a arhiva će obuhvatati poslednjih 40 godina ovog prvoligaša.

Korisni linkovi:

  • Liverpool FC TV
  • Celtic FC
  • Middlesbrough FC
  • Servecast

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.