U trendu

Privatnost elektronske pošte

U trenutku kada Evropska zajednica raspravlja o špijunskoj mreži Echelon (vidi članak „Echelon – špijunska mreža“, u rubrici „Nauka i tehnologija“), kada se diže mnogo „prašine“ oko softvera Carnivore, koji američki FBI koristi za nadgledanje elektronske pošte, i kada uopšte, postoji velika potreba za privatnošću i zaštitom podataka koji putuju Internetom, programi za šifrovanje poruka postaju veoma aktuelni i traženi.

Jedna od ovakvih aplikacija je u junu proslavila 10 godina postojanja. Radi se o softveru PGP (Pretty Good Privacy), koji već dugo važi za najsavršeniji u oblasti šifrovanja poruka. Njegov tvorac je Amerikanac Phil Zimmermann (na slici), koji je 1991. godine kreirao PGP i privukao veliki broj korisnika u vrlo kratkom roku.

Prva verzija programa radila je samo u DOS operativnom sistemu, a bila zanimljiva po tome što je sadržala izvorni kod – bio je to prvi primer ovakvog načina kreiranja programa, koji omogućava da i ostali programeri daju svoj doprinos i uvedu poboljšanja. Phil Zimmermann je tada bio aktivista, borac protiv nuklearnog lobija u SAD-u, a program je kreirao zbog potreba sigurne i tajne komunikacije sa svojim istomišljenicima.

PGP se prvi put pojavio na Usenet-u, a sama akcija je ličila na špijunski film: Zimmermann je, u društvu nekoliko aktivista, ceo dan kružio oko San Franciska, kako bi se uverio da ga neko ne prati. Kada je u to bio siguran, program je upload-ovao iz svog laptopa, spojenog na telefonsku govornicu. Mere predostrožnosti bile su neophodne, jer je u to vreme, kreiranje programa za šifrovanje u SAD-u bilo isto tako kažnjivo kao i prodaja oružja. Program je dospeo do hiljada korisnika, ali je Phil Zimmermann postao meta FBI-a, pod čijom je istragom bio sve do 1996. godine, kada je oslobođen svake sumnje.

PGP je u međuvremenu postao vlasništvo kompanije Network Associates i stekao mnogo korisnika među pojedincima i firmama koje žele da zaštite svoju elektronsku poštu. Nove verzije softvera su omogućile šifrovanje samog teksta, zaštitu fajla „prikačenog“ za e-mail, kao i šifrovanje poruka koje se šalju pomoću programa ICQ. Uz to, PGP omogućava i proveru identiteta preko digitalnog potpisa, tj. sprečavanje zlonamernih osoba da se lažno predstavljaju.

Danas, kada je Internet u ekspanziji, i kada postoji mnogo više korisnika elektronske pošte nego 1991. godine, paradoksalno, manje je korisnika ovog programa nego na samom početku postojanja. Jedan od razloga leži u tome što PGP nije baš jednostavan za upotrebu, i nije uključen u najpopularnije e-mail aplikacije. Njegov tvorac je odlučio da učini nešto po ovom pitanju i napusti kompaniju koja je vlasnik njegovog izuma. Trenutno radi na Open PGP inicijativi, novim standardima za šifrovanje, za koje se nada da će ih prihvatiti i proizvođači e-mail programa.

Korisni linkovi:

  • PGP – Pretty Good Privacy
  • The PGP, Security, And Privacy Page

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.