Prvi Samsung-ovi Symbian pametni telefoni

Više od 80 odsto pametnih mobilnih telefona na svetskom tržištu predstavljaju modeli čiji je softver zasnovan na platformi operativnog sistema Symbian. Istoimenu kompaniju formirale su Nokia, Motorola, Matsushita Electrical i Psion. Jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona u svetu – Samsung (verovatno treći po redu), dosad je proizvodio pametne mobilne telefone na bazi operativnih sistema Palm, Windows i Linux. Nedavno se i ova kompanija priključila proizvođačima mobilnih telefona na Symbian platformi, a prvi Samsung-ovi modeli te vrste su SGH-D720 i SGH-D730.

Ova dva „pametnjakovića“ kompanije Samsung su po karakteristikama isti, ali se razlikuju po izgledu. Očigledno je da je kompanija Samsung želela da udovolji i ljubiteljima kliznih, ali i preklopnih modela (SGH-D720 je klizni, dok je SGH-D730 preklopni model). U skladu s dizajnom, malo se razlikuju i dimenzije ovih modela – klizni model je malo veći i teži (99 x 47 x 22,3 milimetra i 110 grama), dok su dimenzije preklopnog modela 95 x 47 x 21,5 milimetara i 97 grama. Oni su mnogo lakši od takozvanih PDA mobilnih telefona, dimenzije su im mnogo bliže standardnim mobilnim telefonima. Prema tome, može se reći da su verovatno najmanji i najlakši pametni mobilni telefoni u svetu.

SGH-D720 i SGH-D730 spadaju u 3-band mobilne telefone (za tri opsega GSM mreže). Imaju TFT LCD ekran s dijagonalom od 1,9 inča i rezolucijom 176 x 208 piksela. Odlikuju se i drugim popularnim funkcijama savremenih modela – ugrađen digitalni fotoaparat s rezolucijom od 1,3 megapiksela, softverska platforma za MP3 audio plejer i MPEG-4/H.263/Real video plejer. Interna memorija ovih modela je 18 megabajta, ali se ona može znatno proširiti dodavanjem memorijske kartice kompatibilne s formatom MultiMediaCard (MMC) Micro. Na taj način može se ostvariti zavidan memorijski prostor do 512 megabajta. Imaju i podršku za bežično Bluetooth povezivanje.

Interesovanje za Symbian platformu kompanija Samsung pokazala je još u 2003. godini, kada je kupila izvestan broj deonica kompanije Symbian. Uskoro je otpočela s razvojem pametnih telefona koji će se bazirati na toj najpopularnijoj softverskoj platformi za mobilne telefone. Dva nova Samsung-ova modela koriste verziju 7.0 operativnog sistema Symbian. Samsung planira da ih plasira na evropsko tržište, tako da će se vrlo uskoro (do kraja avgusta) oni pojaviti u Nemačkoj. Nakon toga uslediće njihova pojava i na drugim tržištima Evrope – u Francuskoj, Italiji, Rusiji i drugim evropskim zemljama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.