U trendu

Revolucija na nebu: Letećim taksijem do željene lokacije (video)

Kompanija Airbus skoro godinu dana radi na razvoju flote električnih, autonomnih VTOL vozila sposobna za letenje s krova na krov u velikim gradovima koji se svakodnevno suočavaju s gužvama u saobraćaju.

Kako bi izazvala uzbuđenje zbog letećih taksija kod zaljubljenika u avijaciju, Airbusova stanica A³ ovu verziju letelice predstaviće na Air Showu u Parizu. Zahvaljujući napretku tehnologije i veštačkoj inteligenciji, stručnjaci predviđaju da je reč o vrhuncu revolucije urbanog vazduhoplovstva i da će nebom iznad svetskih gradova uskoro leteti taksi vozila.

U Airbusovom promotivnom videu žena treba iz San Hosea da stigne u San Francisko, a saobraćaj je noćna mora. Ipak, zahvaljujući taksi letelici ona za 77 dolara na željenu lokaciju stiže za 18 minuta.

Naravno, ova utopijska vizija neće uspeti ukoliko se ne ažuriraju pravila sigurnosti vazdušnog saobraćaja ili se tehnologija akumulatora ne poboljša.

Personalne leteće mašine su već decenijama san futurista, ali samo zato što su kompanije Airbus i Uber počele da ulažu u ovu ideju ne znači da će pored prozora uskoro prolaziti VTOL letelice, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.