Robot koji sluša naredbe sa mobilnog telefona

Japanska kompanija Fujitsu proizvela je robota pod imenom MARON-1, kojim je moguće upravljati pomoću mobilnog telefona. Robot može da se kreće po kući, pali i gasi uređaje, pomoću opreme za nadzor nadgleda i čuva prostorije, a pomoću infracrvenog daljinskog upravljača kontroliše rad televizora, videorekordera ili klima uređaja.

MARON-1 poseduje i digitalnu kameru, pomoću koje može da pravi i šalje snimke putem ugrađenog mobilnog telefona. Vlasnik može da kontroliše rad robota i izdaje mu naredbe pomoću svog mobilnog telefona, pod uslovom da je to model sa i-appli softverom, koji se trenutno upotrebljava samo u Japanu.

Sličan robot, ali sa mnogo skromnijim mogućnostima, predstavljen je u Japanu u aprilu 2002. godine. U obliku dinosaurusa, namenjen je pre svega čuvanju kuća ili poslovnih prostorija, ima ugrađen telefon treće generacije i digitalnu kameru, a njegovim pokretima upravlja se takođe pomoću mobilnog telefona. Vlasnik može u svakom trenutku da vidi šta se dešava na licu mesta i da, ako ugleda nekog nepoželjnog u kući ili kancelariji, „napujda“ dinosaurusa na njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.