Robot planinar

Inženjeri sa Univerziteta Stenford i iz laboratorije JPL (Jet Propulsion Laboratory, NASA) napravili su robota namenjenog penjanju po nepristupačnim terenima nedostupnim čoveku. Ime robota je Lemur, a svoje predstavljanje javnosti „doživeo“ je na simpozijumu eksperimentalne robotike u Singapuru i čuvenim trkama robota koje se svake godine tradicionalno održavaju u organizaciji Agencije američkog Ministarstva odbrane – DARPA (Defense Advancet Research Project Agency).

Lemur po izgledu podseća na pauka – ima telo i četiri noge u obliku pipaka. U njegovom telu smešteni su kompjuterski i kontrolni sistemi koji upravljaju njegovim kretanjem. Za razliku od prethodno napravljenih robota planinara, koji su za kretanje koristili magnete, Lemur-ovo kretanje u potpunosti podseća na kretnje čoveka koji se penje zabijanjem klinova u stene. Lemur to radi pažljivo, vodeći računa o svojoj ravnoteži. Pri pomeranju jedne noge, dok ispituje površinu podloge i učvršćuje položaj na njoj, težinu tela prebacuje i ravnomerno raspoređuje na ostale tri noge.

Prilikom kretanja Lemur ima potpunu autonomiju u određivanju svoje putanje. Definiše mu se samo cilj, a on sam odlučuje koja mu je putanja najpovoljnija. Izbor vrši na osnovu informacija koje dolaze sa njegovih video-kamera i senzora dodira (na osnovu njih procenjuje koliko je podloga na koju će stati sigurna). Sve to obavlja se zahvaljujući softveru specijalno dizajniranom za obavljanje ovog zadatka. Softver vrši kompletnu analizu terena, procenjuje koji je put najsigurniji, a zatim robotu daje nekoliko minuta da to obavi.

Rad na razvoju Lemur-a još uvek nije završen. Planiraju se znatno bolji rezultati u brzini reagovanja i sigurnosti kretanja. Pored penjanja uz planine, što samo po sebi nije cilj, Lemur će moći da se upotrebi i za različita istraživanja po nepristupačnim terenima, posebno u svemiru. Svoje sposobnosti moći će da dokaže i na Zemlji, da zameni čoveka u nekim opasnim situacijama ili posluži kao spasilac u masovnim katastrofama (na primer, u slučaju zemljotresa).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.