U trendu

Robot prati Sunce

Sredinom jula biće testiran robot Hyperion, zajednički projekat Instituta za robotiku Carnegie Mellon univerziteta (Pitsburg, SAD) i svemirske agencije NASA. Reč je o robotu nove generacije koji funkcioniše pomoću solarne energije, a osnovna će mu namena biti ispitivanje planeta i drugih nebeskih tela.

Pre nego robot dospe na Mesec ili Mars, proveriće se kako funkcioniše u okruženju koje je slično onom koje vlada na pomenutim nebeskim telima. Na Arktiku, stenovitom i prekrivenom ledom, Hyperion će pokazati koliko efikasno savladava prepreke, sam ili uz ljudsku pomoć.

Ideja o solarnom pogonu je nastala iz potrebe da robot bude sposoban da prelazi velika rastojanja – logično, energija Sunca kao neiscrpna, nametnula se timu naučnika koji su projektovali prototip. Hyperion je tako dizajniran da prati kretanje Sunca, tačnije, krećući se, stalno ostaje na delu planete koji je osunčan. Takođe, primenjeni su i principi veštačke inteligencije, tako da je sposoban da sam savladava prepreke na koje nailazi birajući najoptimalnije rešenje. U slučaju da nije siguran šta da uradi, obraća se ljudima, tj. ekipi koja prati njegovo kretanje.

Solarni pogon i navigacija u odnosu na Sunce omogućiće da robot učestvuje u misijama koje će trajati mesecima, pa čak i godinama, detaljno ispitujući površinu tela na kojoj se nalazi. Njegovo funkcionisanje biće provereno na ostrvu Devon, koje pripada kanadskom delu Arktika – pošto ne postoji deo naše planete identičan površini Marsa, ostrvo je izabrano kao oblast u kojoj su uslovi i reljef najsličniji onima na „crvenoj planeti“.

Korisni linkovi:

  • The Robotics Institute
  • Devon Island
  • Hyperion

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.