S vizitkarte preko skenera na računar

Za poslovne ljude, koji imaju veliki broj kontakata u toku dana, poseban problem je prikupljanje vizitkarti s osnovnim podacima o poslovnim saradnicima. Zamislite koliko samo tih papirića se prikupi za vreme trajanja nekog sajma. U eri digitalne tehnologije zaista je bespotrebno gubiti vreme na prepisivanje brojeva telefona i elektronskih adresa. Prava stvar za rešenje ovog problema bilo bi automatsko ubacivanje podataka s vizitkarte u računar ili mobilni telefon.
Rešenje ovog problema ostvareno je skenerima za vizitkarte, koje je napravila belgijska kompanija IRIS. Jednostavnim stavljanjem vizitkarte u skener ona se automatski skenira i ubacuje u bazu podataka. USB priključkom skener se može povezati s PC-jem, džepnim računarom ili mobilnim telefonom i jednostavno izvršiti prebacivanje tih podataka. Kompanija IRIS proizvodi dva modela ovih minijaturnih skenera – IRIS Card mini (crno-beli skener) i IRIS Card Pro (skener u boji).
IRIS Card mini ima dimenzije 11,5 x 6,8 x 2,8 cm i težinu oko 125 grama, dok je IRIS Card Pro nešto većih dimenzija (15 x 6,8 x 2,8 cm i 200 grama). Za prepoznavanje teksta koristi OCR tehnologiju. Postupak skeniranja obavlja se za nekoliko sekundi i podaci se odmah automatski upisuju u bazu podataka. Ovaj softver omogućava pregled slike nakon skeniranja, pretraživanje baze podataka i promenu podataka u slučaju da je to potrebno. Prepoznavanje je uglavnom vrlo efikasno, osim za neke nestandardne oblike vizitkarti i znakova na njima.
Softver koji upravlja radom ovih skenera, a koji je takođe proizvod kompanije IRIS, naziva se Cardiris. On omogućava komunikaciju skenera s računarom i drugim uređajima do kojih je potrebno preneti podatke s vizitkarti. U tom postupku on prenosi i integriše zabeležene podatke u Outlook Express, Microsoft Outlook ili neki drugi program za elektronsku poštu, kao i u Adress Book mobilnih telefona i drugih uređaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.