Sajber napad pogodio milion korisnika interneta u Nemačkoj

Oko 900.000 domaćinstava u Nemačkoj, korisnika operatera Dojče Telekom  (Deutsche Telekom) suočavaju se od juče s problemima pristupa internetu zbog mogućeg sajber napada, saopštila je danas ta nemačka kompanija.

Teškoće povezivanja s internetom, fiksnim telefonom ili televizijom počeli su u nedelju popodne za oko 900.000 korisnika od 20 miliona pretplatnika Dojče Telekoma i nastavljaju se danas pre podne za deo njih.

Portparol kompanije je rekao da polaze od pretpostavke da je bilo spoljne intervencije na ruterima i dodao da se izgleda radi o softveru koji onemogućava vezivanje rutera sa mrežom operatera.

“I dalje tragamo da utvrdimo tačno koji ruteri su pogodjeni”, dodao je on i rekao da nema jasne slike problema.

Neki korisnici su imali privremene teškoće pristupa internetu, drugi su imali promenljiv kvalitet pristupa, a kod nekih ništa nije radilo.

Dojče telekom je saopštio da su njegovi stručnjaci, kao i kao stručnjaci proizvodjača rutera, radili celu noć da pronadju rešenje. Za sada se preporučuje korisnicima da uključe i isključe svoj ruter.

Dojče Telekom navodi da se pogodjena domaćinstva ne nalaze u istoj geografskoj zoni, niti u velikim gradovima.

Za sada nije otkriven ni jedan element o izvoru ovog mogućeg sajber napada.

Nemačka obaveštajna služba optužila je ove godine rusku tajnu službu da vodi medjunarodne kampanje sajber napada s ciljem špijunaže i sabotaže. U Nemačkoj su prema navodima meta napada bili donji dom parlamenta (Bundestag) i političke partije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ocenila ovog meseca da bi Rusija preko sajber napada ili kampanjama dezinformacija mogla da pokuša da utiče na parlamentarne izbore u Nemačkoj 2017.

(Beta)

Ostavite komentar