U trendu

Sajtovi na mapi

Razvoj operativnih sitema i aplikacija se odavno kreće u pravcu što lakšeg i intuitivnijeg korišćenja. Pažljivom analizom, došlo se do zaključka da korisnici mnogo više reaguju na vizuelne podatke, pa su i proizvodi njima namenjeni, razvijani u tom pravcu. Što manje teksta, što više slika i ikonica! Što manje „mozganja“, što više lake navigacije! Mediji, aplikacije, uređaji – korišćenje je sve više nalik na listanje slikovnice za decu – reaguje se na sliku, a ne na tekst. Ili je, makar, tekst u drugom planu.

I surfovanje i pretraživanje Interneta postaju mnogo više bliži tom „trendu“ vizuelnog pristupa. Posle pretraživača Map.net, koji Internet prikazuje kao trodimenzionalnu mapu, sa regionima koji su kategorije i gradovima i građevinama koje predstavljaju sajtove, pojavio se i web-čitač (browser), koji se zasniva na sličnoj ideji. Reč je o WebMap projektu, koji donosi nešto novo, na polju tehnologije koja se, još od pojave Mosaic-a 1993. godine (osnove za današnje browser-e), nije bitno menjala.

WebMap predstavlja dodatak (plug-inn) za Internet Explorer, preko koga se ova aplikacija povezuje na server i softver koji se na njemu nalazi. Novi način funkcionisanja se upravo zasniva na aplikaciji koja se na serveru izvršava. Umesto tekstualnih linkova, WebMap donosi pogled na Internet, kao na jednu vrstu geografske mape: postoje regioni i lokacije predstavljene ikonama. Lokacije (sajtovi) mogu da se nalaze u područjima koja su različito obojena: tople boje (crvena, narandžasta, žuta) ukazuju na veliku posećenost, a hladne boje (zelena i plava) na sajtove za koje su surferi manje zainteresovani.

Korišćenje „zoom-in“ opcije otkriva dodatne informacije o saobraćaju u „regionu“. Iz WebMap-a je moguće i pretraživati Internet, uz korišćenje „standardnog“ pretraživača (Google) ili direktorijuma-kataloga (Open Directory Project), ali se rezultati neće pojaviti u obliku tekstualnih linkova, već u formi mape. Pored ove mogućnosti, nova tehnologija pruža i informacije o srodnim linkovima, odnosno lokacijama koje imaju veze sa onim što tražite i onim što vas zanima. Takođe, korišćenjem WebMap-a, vremenom mapa postaje „personalizovana“ – na „vrhu“ regiona se pojavljuju oni sajtovi koje najčešće posećujete i koji su vam, očigledno, i bitni.

Pored verzije za korišćenje na Web-u, ova će tehnologija uskoro doživeti i „korporativno“ izdanje – najavljena je verzija koja će poslužiti kompanijama sa ogromnim bazama podataka. I u takvim slučajevima će biti moguće primenti vizuelno surfovanje i lakše se snalaziti u „moru“ podataka.

Korisni linkovi:

 • WebMap
 • Map.net
 • WebBrain

  Srodne teme:

 • Map.net – trodimenzionalni pretraživač
 • Pretraživanje bez pretraživača
 • Da li će telefonski brojevi zameniti URL-ove?
 • XML – budućnost Interneta

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.