Samoubistvom do zdravlja

Tim naučnika sa tokijskog Instituta za medicinska istraživanja je identifikovao gen koji sprečava razvoj tumora u organizmu. I ranije je uočena pojava „samoubistva“ ćelije koja je potencijalno izvorište raka. U pitanju je pojava do koje dolazi kada je DNA ćelije oštećena, a ćelija nije u stanju da grešku ispravi. Samoubistvom ona sprečava dalji nekontrolisani rast i bujanje sličnih ćelija koje obrazuju kancerogeno tkivo. Međutim, postoje slučajevi kada se ovaj mehanizam ne aktivira i tada nastaje rak.

Japanski naučnici su otkrili da je za korisno „samoubistvo“ odgovoran gen sa kodnom oznakom AIP1. Eksperimenti izvedeni na miševima su pokazali da su ćelije gubile sposobnost „samoukidanja“ kada je iz njih ovaj gen odstranjen, i obrnuto, sposobnost bi se povratila kada je AIP1 vraćen. Takođe, razvoj raka bi se zaustavljao kada je gen ubrizgavan u ćelije zahvaćene tumorom.

Povezan sa AIP1 je takođe novootkriveni P-53. Ovaj gen, u slučaju oštećenja DNA, poziva P-53R2 koji pokušava da popravi „kvar“, a ako to ne uspe, biva aktiviran „gen za samoubistvo“.

Japanski naučnici očekuju da ih ovo izuzetno značajno otkriće povede u pravcu novih, efikasnijih načina lečenja raka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.