U trendu

Samsung S5600

U narednih nekoliko godina Samsung planira da svoj TouchWiz, glavni korisnički interfejs za sve modele koji koriste ekrane osetljive na dodir, iskoristi širom svih svojih platformi pri čemu se neće mnogo razlikovati od onoga što je danas dostupno sa Samsung-ovim operativnim sistemom. U suštini, to je postalo trend u novije vreme – sve više proizvođača telefona počinje da tretira korisnički interfejs kao integralni deo svojih rešenja.
S modelom S5600 Samsung se konačno na masovnom tržištu pojavio s ekranima osetljivim na dodir. Model Samsung S5600 dizajniran je za 3G tržišta, kao i za to da konstantno bude korišćen za one koji s jedne strane žude za ekranom osetljivim na dodir, a s druge strane za one koji ne žele da odvoje dosta novca samo da bi imali uređaj s takvim ekranom. Možda je najprecizniji način da se objasni način pozicioniranja modela S5600 taj da je to niskobudžetni telefon s ekranom osetljivim na dodir.
Na prvi pogled čini se da model Samsung S5600 ima dosta sličnosti sa HTC telefonima; definitivno postoji nešto u njegovom kućištu pošto ga mnogi mešaju sa Touch brendiranim uređajima. Međutim, u ovom slučaju Samsung S5600 samo dobija na osnovu ove sličnosti, pošto su HTC-ovi proizvodi daleko skuplji. Sve u svemu, telefon karakteriše jednostavan dizajn s crnom prednjom stranom i tri hardverska tastera (Back, End, Call).
Iznad ekrana se nalazi kamera za video konferencijske pozive. S leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka zajedno s otvorom za provlačenje trake za nošenje telefona. Sa suprotne strane je taster kamere i prekidač za zaključavanje. Na samom dnu nalazi se microUSB priključak koji se takođe koristi i za priključivanje slušalica. Sa zadnje strana je kamera, kao i LED blic. Druga stvar koju treba pomenuti jeste to da se boja zadnje strane uređaja razlikuje od one s prednje strane. Plastična zadnja strana je blago izdignuta, ali i dalje pruža odličan osećaj u ruci. Dimenzije telefona su 102,8 x 54,8 x 12,9 mm, a težak je samo 92 grama.
Telefon poseduje ekran koji smo mogli videti kod modela Samsung F480, njegove dimenzije su 2,8 inča, a ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja pri 240 x 320 piksela rezolucije. Iako ekran modela može da prikaže samo 262.144 boje, svih 16 miliona boja koje prikazuje ekran modela Samsung S5600 ne čine veliku razliku. Svi podaci se unose putem ekrana osetljivog na dodir koji pokreće Capacitive Touch Screen tehnologija; drugim rečima, za razliku od običnih ekrana osetljivih na dodir, ovaj ne poseduje senzore i koristi specijalni oksidni sloj na gornjem sloju ekrana koji reaguje na dodire vaših prstiju, u ovom slučaju olovka ili neki oštar predmet vam neće biti od pomoći. Čak i pri korišćenju rukavica bićete u mogućnosti da koristite tastere Samsung S5600, dok će kucanje SMS poruka biti nemoguća misija.
Među vrhunskim tehnologijama je takođe i zaštita ekrana, bilo plastična ili staklena, koja obezbeđuje viši stepen sigurnosti nego kada je reč o standardnim panelima osetljivim na dodir. Takođe, s modelom Samsung S5600 nije bitno koliko je površina ekrana prljava, veoma tačnu reakciju ćete dobiti za pristojno vreme. Samsung koristi i Vibe3 karakteristiku, tako da sam telefon lagano vibrira potvrđujući vašu akciju budući da se ova funkcija javlja samo kada pritisnete neki od tastera koji nešto pokreću.
Telefon ima senzor pokreta koji omogućava rotiranje ekrana, kao i skrolovanje kroz vašu galeriju pomeranjem uređaja u različitim pravcima. Druga važna karakteristika modela Samsung S5600 jeste Gesture Lock, koja korisnicima omogućava da ispisivanje određenog karaktera dok je aparat u režimu mirovanja, a koja služi kao prečica za broj telefona ili aplikaciju (do devet programabilnih prečica). Uređaj koristi 1000 mAh litijum-jonsku bateriju koja može pružiti 250 sati u režimu mirovanja i 5 sati razgovora.
Telefon se isporučuje sa 65MB ugrađene memorije, memorijska kartica (zamena bez isključivanja je podržana) se prikazuje kao posebna sekcija, tako da ne možete pristupiti kartici, odnosno internoj memoriji u isto vreme. Model Samsung S5600 takođe poseduje menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove s memorijske kartice i na nju. Samsung S5600 se isporučuje opremljen 3MP autofokus kamerom. Telefon koristi landscape interfejs kamere i omogućava korisnku da sva podešavanja i izmene opcija vrši u jednostavnim dodirivanjem thumbnail-ova na ekranu. Nema potrebe reći da ovo čini aplikaciju kamere vrlo lakom za rad.
Pre samo godinu dana ili više na tržištu se pojavio Samsung F480, koji se prodavao po skoro dvostruko većoj ceni nego S5600. Sada imamo jeftinije, tanje i, celokupno gledajući, efektivnije uređaje. Kao što je rečeno na samom početku, to je odličan telefon za 3G mreže. U slučaju da nemate nikakve koristi od 3G mogućnosti povezivanja, bolje je da se odlučite za neki drugi telefon. Veoma je teško potceniti važnost ove vrste uređaja, koji poseduju ekrane osetljive na dodir koji će uskoro postati prave fabrike za izradu novca za veliki broj proizvođača, relativno su jednostavni, laki za upotrebu i u istovreme nude vanprosečnu funkcionalnost. Sve u svemu, Samsung S5600 je odličan izbor za uloženi novac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.