U trendu

Samsung S7550 Blue Earth

Poslednjih nekoliko godina i u elektronskoj industriji se sve više pažnje posvećuje ekologiji, pa je sve više uređaja koji se, s više ili manje razloga, deklarišu kao prijatelji naše planete. Vodeći proizvođači mobilnih telefona prate taj trend, a čini se da je baš Samsung (Samsung) otišao korak dalje od ostalih ugradivši solarni panel u svoj touchscreen model Samsung S7550 Blue Earth. Da ne bi došlo do zabune, odmah treba napomenuti da Sunčeva energija nije primarni izvor napajanja ovog telefona, već je predviđeno da ona samo u nuždi dopuni bateriju. Samsung tvrdi da, kada je telefon isključen, jedan sat punjenja Sunčevim zracima jačine 80.000 luksa omogućuje pet do deset minuta razgovora.
Veoma je pohvalno, međutim, što se ekološka misija ovog modela ne zaustavlja na tome, već na nju nailazite koji god segment pogledate. Kućište je izrađeno od reciklirane plastike dobijene od plastičnih boca, ni uređaj ni punjač ne sadrže po okolinu štetne hemijske spojeve kao što su oni na bazi broma i berilijuma i ftalate, a pakovanje je, pogađate, od recikliranog papira i skromnih dimenzija. Punjač u neaktivnom stanju, tvrde u Samsungu, troši samo 0,3 vata, a pobornici zdravog života želeće da znaju da je SAR vrednost takođe veoma mala – 0,196 W/kg.
Takođe, telefon se može postaviti u ekološki način rada u kojem su smanjeni trajanje i intenzitet osvetljenja ekrana, a eko-profil uključuje melodije koje navodno troše manje energije (iskreno, tu treba biti malo skeptičan). Posebno je zanimljiva aplikacija eko-šetnja, koja pomoću ugrađenog pedometra izračunava koliko ste stabala spasli i kalorija potrošili ako ste hodali umesto da se vozite automobilom. Maštovito je i podsticajno, ali i pomalo nepraktično ekološko otključavanje telefona pri čemu morate da reciklirate konzervu ili da zavrnete otvorenu slavinu. Ekološki je orijentisan čak i kalendar, koji ima obeležene "ekološke dane", to jest dane koji su zvanično posvećeni zaštiti svetskih voda, ozona, močvara itd.
Ako zanemarimo veoma pohvalne ekološke karakteristike ovog telefona, teško je zaključiti da li on pripada entry level ili mid-range segmentu trežišta mobilnih telefona. Pristojan kapacitivni ekran prihvatljive je veličine tek u entry level kategoriji, pa biste, uzevši u obzir i znatnu debljinu kućišta, na prvi pogled mogli pomisliti da je reč o slajderu. Pored smanjenog komfora pri navigaciji na Internetu (što donekle ublažava praktičan One-Touch Zoom) prilično ograničenje koje ova veličina ekrana prouzrokuje sigurno je i nedostatak QWERTY tastature.
Kamera, MP3 plejer i program za pregledanje slika takođe ne nude ništa više od golog proseka. S druge strane, akcelerometar, GPS i Wi-Fi nadilaze uobičajen set funkcija entry level telefona. Doduše, funkcionalnost im je ovde malo ograničena, pa tako, primera radi, GPS služi samo za geotaging slika i kao pomoć Google Earth-u, pošto nema svoju posebnu aplikaciju. Intuitivnost i mogućnosti personalizacije tradicionalne su vrline Samsungovog interfejsa, a i kod ovog telefona su došle do izražaja. Uz nedvosmislenu poruku koju Samsung S7550 Blue Earth šalje, mnogim ekološki svesnim korisnicima neće biti potreban dodatni razlog za kupovinu ovog telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar