U trendu

Sećanje na Mihaila Petrovića – Alasa

Na današnji dan, 6. maja 1868. godine, rođen je srpski matematičar Mihailo Petrović – Alas, osnivač Beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i mnogih inostranih akademija nauka.

Kao dečak, izučio je ribarski zanat kod beogradskog alasa Gašpara Čuklje, potom položio majstorski ispit ribarskog esnafa i tako dobio nadimak Mika Alas.

Napisao je više od 400 radova iz teorijske i primenjene matematike, matematičke fizike i hemije, mehanike, geometrije i opšte fenomenologije.

Tvorac je matematičke fenomenologije i teorije matematičkih spektara, koja je praktično primenjena u astronomskim, statističkim i drugim izračunavanjima, i veoma je doprineo matematičkoj analizi, posebno teoriji diferencijalnih jednačina i teoriji funkcija.

Dela: „Kvalitativna integracija diferencijalnih jednačina“, „Elementi matematičke fenomenologije“, „Fenomenološko preslikavanje“, „Predavanja o matematičkim spektrima“, putopis „Kroz polarnu oblast“, popularno napisan roman „Jegulje“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.