Siemens SL45 – stiže srebrni surfer

Zahvaljujući novom modelu Siemens SL 45 možete surfovati Internetom ili ležati na plaži i slušati muziku u MP3-formatu. Siemens je ovim uređajem, čija je cena oko 1.500 DEM, očigledno želeo da napravi spoj Fun- i Business-uređaja. Da li je u tome uspeo, pokazaće Vam sledeći test.

Na prvi pogled: Zbog prijatnog oblika i upotrebe skupocenih materijala, SL 45 leži dobro u ruci. Sa dimenzijama od 105 x 42 x 17 milimetara i masom od oko 88 grama, ovo nije ni najmanji, ni najlakši mobilni telefon, ali ukupno posmatrano, ostavlja vrlo uravnotežen utisak. Mala antena ne remeti bitno ovu sliku, mada je za jedan uređaj iz ove cenovne klase nerazumljivo što ona nije integrisana u kućište. Upadljiv je veliki žuti displej, koji je vrlo zgodan za korišćenje WAP-a i SMS-a.

Hardverska oprema: Po navodima proizvođača njegov litijum-jonski akumulator od 540 mAh omogućava 170 sati rada u stanju pripravnosti ili 240 minuta vremena za razgovore. Ako se ima u vidu da jedan minut slušanja MP3-muzike troši struju kao jedan sat u stanju pripravnosti, onda je to tek prosečno. Za sinhronizaciju podataka sa računarom, SL 45 je opremljen infracrvenim interfejsom, a dodatno se uz uređaj isporučuje i kabl za serijsku vezu sa računarom. SL 45 omogućava slanje faksova klase 2, a ugrađeni modem omogućava brzinu prenosa podataka od 9,6 kbit/s, što nije neka rekordna vrednost.

Funkcije: Što se funkcija tiče, Siemens je zaista bio široke ruke. Prilikom sastavljanja SMS-poruka, moguće je osloniti se na pomoć za unos teksta T9, kao i tri šablona sa gotovim porukama. Adresar nudi mesta za 500 unosa u kojima se pored imena i broja mogu uneti poštanska, elektronska i Internet-adresa (URL), kao i tri različita broja telefona. Sveobuhvatna ponuda se nastavlja u funkcijama Organizer-a. Mogu se kreirati korisnički profili i koristiti VIP-funkcije (Very Important Persons – Naročito važne osobe). Rokovnik, kalendar, diktafon i glasovno biranje brojeva su detalji koji ovaj uređaj svrstavaju u Business-klasu. Tako jedna specijalna funkcija, pomoću individualnog teksta, informiše pozivaoca, na primer, da ste trenutno zauzeti, ali da ćete se za nekoliko trenutaka javiti na poziv. Pozivaoc tako može da bira hoće li da sačeka ili da zove kasnije. U tački menija Internet, mogu se napraviti pet WAP-profila i offline urediti Internet-Favorites. Ako se može navesti neki minus, to bi bio nedostatak Speakerphone-a.

Posebnosti: Ekstra-dodatak predstavlja integrisani MP3-Player, koji pomoću specijalnog softvera omogućava da se sa računara na multimedijsku karticu, sa 32 MB prostora, snimi oko pola sata muzike. Ova kartica se uvlači u mobilni telefon, koji se tako pretvara u Walkman sa iznenađujuće kvalitetnim zvukom. MP3-Player-om se upravlja pomoću bočno smeštenih tastera, kojima se može regulisati i jačina glasa tokom telefonskog razgovora. Međutim, multimedijska kartica se može koristiti i u druge svrhe, pa se tako, na primer, na njoj mogu poneti Word- ili Excel-podaci. SL 45 nudi i diktafon za snimanje govornih beleški. Kako navodi Siemens, na MMC-kartici se po jednom megabajtu može snimiti 10 minuta govora. Uz softver koji se dobija u paketu, podaci se mogu sinhronizovati sa Microsoft Outlook-om 98/2000.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.