U trendu

„Simsovanje“ – žabac traži princezu

Ljubavno pismo namirisano parfemom i lep rukopis više nisu u modi. Na Zapadu, mladi najradije flertuju putem SMS-a (Short Message Service), šaljući kratke tekstualne poruke sa jednog na drugi mobilni telefon, a za novi trend smišljen je i prikladan naziv – „simsovanje“. Ali i odrasli su već otkrili ovu alternativu novinskim oglasima, dok se na Internetu i u kafićima bez problema dolazi do brojeva mobilnih telefona anonimnih žabaca i princeza. Iako je slanje poruka jeftinije od razgovora mobilnim telefonom, ono uglavnom nije besplatno, pa i operateri mobilne telefonije zadovoljno trljaju ruke zbog rastuće popularnosti ovog servisa.

Postoje priče, koje zvuče kao pretparački scenariji: Neko napiše SMS poruku svom najboljem drugaru, pogreši broj telefona i poruka završi kod njegove žene iz snova. Ovakve urbane legende tvrdokorno opstaju. Činjenica je da kod mladih zaista u visokoj meri postoji spremnost, da preko SMS poruka stupaju u kontakt sa nepoznatim ljudima. Umesto telesno, oni koji flertuju preko SMS-a, radije se dodiruju elektronski. Mnogi kafići su prepoznali mogućnost da se ovaj trend unovči, pa su počeli da nude posebnu vrstu razonode. Svaki samac ili samica u kafiću iznajmljuju mobilni telefon, dobijaju nalepnicu sa brojem svog mobilnog i flertovanje može da počne. Pisati nekome je, kako se čini, još uvek jednostavnije nego mu se direktno obratiti, jer nema znojenja dlanova, zamuckivanja i ostalih pratećih efekata.

Ali kako naći prave reči? Ni o tome zaista više ne treba brinuti. U doba mobilnih telekomunikacija, s neba masovno padaju novi virtuelni stihoklepci, koji vešto smišljaju i kuckaju kratke stihove. Pritom se eventualni deficit u obrazovanju i uprošćenost poruka lako pripisuju „manjku prostora“, jer poruke ne smeju da imaju više od 160 znakova. A u nedostatku inspiracije, na usluzi već stoje i brojni sajtovi na Internetu, na kojima se može naći sve što duša jednog SMS-poklonika ište: od liste najrazličitijih poruka i stihova, spremnih za slanje u etar, pa do brojeva telefona „srdašaca“ koja su voljna da učestvuju u virtuelnom dopisivanju.

Dok starije generacije nerado objavljuju svoje lične podatke, čini se da tinejdžeri bez mnogo razmišljanja na Internetu objavljuju čak i svoje fotografije i adrese, očigledno nesvesni rizika kojima se izlažu, ako njihovi podaci završe u zlonamernim rukama. Bombardovanje reklamama je tu još i najmanji problem. Vrlo brzo postaje jasno, da je, ukoliko neko želi sa nekim da se našali, dovoljno da zna njegovo ime i broj mobilnog telefona. Tada je žrtva na milost i nemilost izložena pozivima i porukama nepoznatih ljudi. Zato će, verovatno, vrlo brzo biti ustanovljena pravila lepog ponašanja prilikom „simsovanja“, kao svojevremeno i za slanje elektronske pošte Internetom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.