U trendu

Sistem Pedesis otkriva depresivne ljude na društvenim mrežama

Izraelski stručnjaci uskoro završavaju softver koji će biti u stanju da "pročita" sadržaj korisničke komunikacije na društvenim mrežama i da na osnovu toga detektuje pojavu depresivnih osećanja kod korisnika. Softver koristi napredne semantičke analize, tako da će depresiju korisnika otkrivati iz skrivenih i sasvim benignih pojmova. Naravno, i rečenice kao što je: "Osećam se toliko loše da mi dođe da se bacim s mosta", kvalifikovaće korisnika kao depresivnog, ali najveća snaga ovog softvera krije se u detekciji inače normalnih pojmova i rečenica.
Ovaj sistem razvija tim naučnika predvođen profesorom Yair Neuman-om sa Univerziteta Ben Gurion u Negevu, a prema prvim analizama, softver se pokazao izuzetno uspešnim. Yair Neuman i njegova ekipa analizirali su više od 350.000 različitih tekstualnih zapisa oko 17.000 blogera koji su pristali na ovo istraživanje. Kada je softver neke delove teksta prepoznao kao depresivne, oni su pokazani doktorima i psiholozima, koji su ih i sami analizirali. Podudarnost mišljenja o depresivnim stanjima autora tekstova pokazala se u čak 78 odsto slučajeva.
Prema navodima ekipe koja stoji iza ovog softvera nazvanog Pedesis, alat ima veoma mnogo primena, a može biti od koristi i osobama koje nisu ni svesne da pate od depresije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar