U trendu

Spejseks šalje raketom Maskov skupoceni auto na probni let duboko u svemir

Kompanija Spejseks (SpaceX) danas će lansirati moćnu raketu „falkon hevi“ (Falcon Heavy) s luksuznim automobilom šefa kompanije Ilona Maska na probni let duboko u svemir.

Spejseksova raketa trebalo bi da, ukoliko misija bude uspešna, odnese Maskov Tesla „roudster“ (Roadster) u eliptičnu orbitu oko Sunca koja stiže i do Marsove orbite.

Na probnim letovima se obično u raketu stavlja čelik ili beton kao teret, ali je Mask odlučio da stavi sportski električni automobil Tesle, autokompanije takodje u njegovom vlasništvu.

„Roudster“ će otići 400 miliona kilometara od Zemlje i kretaće se brzinom 11 kilometara u sekundi, rekao je juče Mask novinarima, dodajući da se procenjuje da će auto kružiti svemirom nekoliko stotina miliona godina.

Mask je rekao da će na automobilu biti zakačene tri kamere koje bi trebalo da obezbede „epski pogled“, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Na vozačevom sedištu će biti lutka „starman“ (zvezdani čovek), a na audiosistemu će ići Dejvid Bouvijeva „Space Oddity“.

Spejseks navodi da raketa „falkon hevi“ može da ponese 64 tone, što je više od aviona Boing 737 s putnicima, osobljem, teretom i gorivom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar