U trendu

Srpski fotografi među najboljima na Sony takmičenju

Četvoro fotografa iz Srbije našlo se među najboljima na takmičenju „Sony World Photography Awards 2017“.

Fotografije „Postoji“ Jelene Janković i „Katarina“ Dalibora Tomića ušle su u finale otvorene kategorije konkursa „Sony World Photography Awards“, pri čemu je Janković u užem izboru za autora najbolje ulične fotografije, a Tomić za najbolji portret.

U selekciju top 50 prijava na ovom prestižnom konkursu ušle su i slike „Mlečni put na lišću“ Gorana Bilića (u kategoriji fotografija prirode) i „Refleksija“ Saše Lalića (u kategoriji ulične fotografije).

Janković je zabeležila trenutak na koncertu benda „Mašive Attack“ u Puli, inspirisana selfi kulturom koja sve više obuzima naše postojanje.

„Svi treba da saznaju ako smo negde ili ako radimo nešto. Dok iščekujemo potvrdu drugih, propuštamo priliku da uživamo u svetu koji nas okružuje“, primetila je ona.

Tomić je, s druge strane, bio inspirisan igrom svetlosti među drvećem i emocijom svog modela.

Finalisti takmičenja su sada u trci za osvajanje vrednih nagrada, među kojima je najnovija fotografska oprema kompanije „Sony“, predstavljanje u publikaciji konkursa, kao i novčane nagrade u iznosu od 25.000 američkih dolara za fotografa godine, 5.000 američkih dolara za pobednika otvorene kategorije i oprema vredna 30.000 evra za pobednika studentske kategorije.

Pokretač takmičenja, Svetska organizacija za fotografiju, ove godine beleži 10 godina najvećeg takmičenja u oblasti fotografije na svetu, kao i deceniju saradnje sa glavnim partnerom, kompanijom „Sony“.

Na ovogodišnjem izdanju konkursa učestvuju 183 zemlje sa 227.596 prijava raznovrsnih stilova, tema i žanrova, dok su slike iz čak 49 zemalja ušle u uži izbor.

Finalisti su zadivili žiri jasnim narativima i snažnim vizuelnim jezikom, a među temama koje su naročito privukle pažnju su dirljiv uvid u svakodnevni život žena u Saudijskoj Arabiji, potresne ispovesti školaraca iz Kine, pripreme ruskih bodibildera pred izlazak na scenu, kao i intimna serija fotografija borbe sa retkim medicinskim stanjem.

Imena pobednika u otvorenoj i nacionalnoj kategoriji biće poznata 28. marta, dok će 20. aprila na svečanoj ceremoniji u Londonu biti proglašeni najbolji radovi iz profesionalne kategorije, kao i fotografi godine u otvorenoj kategoriji, kategoriji za mlade i kategoriji za studente fotografije.

Nagrađene i fotografije iz užeg izbora biće prikazane u londonskoj galeriji „Somerset House“ od 21. aprila do 7. maja, nakon čega će započeti svetska turneja izložbe.

U okviru izložbe biće predstavljeni i radovi Martina Para, koji je ove godine nagrađen za izuzetan doprinos fotografiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar