U trendu

Srpski hakeri na sudu

„Nemoguće je utvrditi štetu, jer i dalje traje. Za osam dana su oborili desetak čvorišta veza u SRJ i svetu, a napadi se i dalje šire. Bilo je napada i na američke servere, tako da je ukupan broj korisnika „izbačenih“ iz mreže u SRJ 20.000, a u američkoj državi Ohajo oko 50.000 hiljada. Napadi na servere u SAD se i dalje nastavljaju, Amerikanci gube novac, korisnici će verovatno tužiti svoje provajdere, koji će istragom doći do nas. Procenjena šteta iznosi oko 100.000 dolara“. Ovako komentariše novembarske hakerske napade Branko Stamenković, stručni saradnik sudije Petog opštinskog suda u Beogradu.

Naime, pred ovim sudom su se po prvi put u SRJ našli i hakeri odgovorni za pomenute akcije i materijalnu štetu. Protiv njih je pokrenut predkrivični postupak, a smatra se da dvojica hakera nisu sami, već deo veće organizovane grupe „Crna ruka“, poznate po menjanju sadržaja NATO-sajtova u vreme agresije na SRJ.

Jugoslavija ne poseduje zakone koji se specijalno bave cyber-prestupima i država je kojoj nedostaje precizna zakonska regulativa u oblasti Interneta. Ipak, sudija kome je poveren postupak smatra da se ova institucija pravde može pozvati na Krivični zakon Republike Srbije i njegov član 188, stav 1, koji glasi:

    „Ko uništi, ošteti, izmeni, učini neupotrebljivom ili ukloni uređaje javne potrebe za vodu, toplotu, gas ili energiju, ili uređaje sistema veze i na taj način prouzrokuje poremećaj u životu građana ili funkcionisanju privrede kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. U slučaju da je nastupila šteta velikih razmera (preko milion dinara) učinilac će se kazniti zatvorskom kaznom u trajanju od jedne do deset godina.“

Prema rečima zamenika Petog opštinskog tužioca Aleksandra Milosavljevića, hakeri računaju da su pravosuđu i policiji za tu vrstu krivičnih dela vezane ruke. „Iz pokretanja ovog pretkrivičnog postupka vidi se da možemo da radimo iako u zakonu nije decidirano definisana ta vrsta krivičnog dela. Ukoliko dođemo do novih činjenica spisak osumnjičenih sigurno će se proširiti“, kaže Milosavljević. Zamenik tužioca naglašava da je zatražena pomoć od policije koja je u ovom slučaju pokazala kooperativnost i ekspeditivnost. „Tesno sarađujemo i policija ispunjava sve naše naloge. Mnogi beogradski OUP-ovi i SUP-ovi po Srbiji uključili su se u rad i za većinu je ovaj slučaj prioritet“, podvlači Milosavljević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.