U trendu

'Stelantis' će 2024. praviti električne leteće taksije

Medjunarodni konzorcijum proizvođača automobila „Stelantis“ (Stellantis) najavio je danas na velikom sajmu elektronike CES u Las Vegasu da će proizvoditi električne letelice  koje je razvila američka kompanija „Arčer“ (Archer), namenjene za leteći taksi.

„Stelantis“ čiji su vodeći članovi „Pežo“ (Peugeot), „Sitroen“ (Citroen) i „Džip“ (Jeep), daće do 150 miliona dolara „Arčeru“ za njegovu letelicu za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL), za prevoz četiri putnika i pilota.

Nazvan „Midnajt“ (Midnight – Ponoć), izgleda kao mali avion sa nekoliko rotora na krilima i namenjen je za putovanja od oko 30 kilometara sa vremenom punjenja baterija od svega oko 10 minuta između putovanja.

Te dve grupe su već ušle u partnerstvo 2021. godine, kada je „Stelantis“ dao „Arčeru“ tehničku pomoć i pristup svom lancu snabdevanja.

Ovog puta se očekuje da će „Stelantis“ masovno proizvoditi taj mali avion-taksi, kao ekskluzivni ugovorni proizvođač, u „Arčerovoj“ fabrici u Kovingtonu, u Džordžiji, na istoku SAD.

Povlačenje iz proizvodnje automobila je „pitanje slobode mobilnosti“, rekao je novinarima šef „Stelantisa“ Karlos Tavares.

„Stelantis“ je posvećen proizvodnji prevoznih sredstava koja su „bezbedna, čista i pristupačna“ i partnerstvo sa „Arčerom“ je deo te perspektive, objasnio je on.

Pored svoje stručnosti za masovnu proizvodnju i 150 miliona dolara koji će biti isplaćeni 2023. i 2024. pod uslovom da se postignu određeni ciljevi, „Stelantis“ planira da poveća svoj udeo u kapitalu „Arčera“ otkupom akcija na tržištu.

To partnerstvo omogućava „Arčeru“ da ubrza proizvodnju taksi-letelice, za koju se očekuje da počne krajem 2024.

Ta kompanija bi u početku trebalo da bude u mogućnosti da pravi do 650 letelica godišnje pre mogućeg povećanja proizvodnje na do 2.300 godišnje, rekao je novinarima Adam Goldštajn, suosnivač i direktor kompanije „Arčer“.

„Već smo mnogo napredovali u dizajnu letelice i u procesu sertifikacije“, podvukao je Goldštajn i „sada je privilegija raditi sa ‘Stelantisom’ na samoj proizvodnji“.

Ta kompanija je 2021. godine već dobila porudžbinu za 200 taksi-letelica od američke avio-kompanije „Junajted erlajns“ koja je potvrdila svoje interesovanje u avgustu 2022. davanjem depozita od 10 miliona dolara za 100 komada.

Očekuje se da će ti mali avioni-taksiji najpre leteti između Njujorka i aerodroma Njuark, a zatim u gradovima Los Anđeles, Majami i San Francisko, gde „Junajted“ ima značajno prisustvo.

U Francuskoj bi „Arčerova“ letelica bila idealna za putovanja između aerodroma Roasi, Orli i Bove, rekao je Tavares.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar