Sto kao univerzalni punjač baterija

Krenuli ste na posao, trebalo bi usput da telefonirate, ali vam je baterija mobilnog prazna. Zaboravili ste da je napunite prethodne večeri. Puni nervoze i besa ulazite u svoju kancelariju. Mobilni vam je potpuno neupotrebljiv, zaboravili ste i punjač kod kuće. Provesti ceo dan bez mobilnog, to je prosto nemoguće! Ipak, ne očajavajte. Postoji rešenje za ovaj problem.
Rešenje se naziva eCoupled. To je ime nove, revolucionarne tehnologije koja će u potpunosti promeniti prethodni scenario. Jednostavno, vidite li da vam je mobilni telefon prazan, bez nervoze uđite u svoju kancelariju i stavite mobilni telefon na svoj radni sto. Nećete verovati, ali kancelarijski sto će moći da vam posluži kao punjač baterija za vaš mobilni telefon; i ne samo za telefon već i za sve portabl uređaje „gladne“ energije – PDA računare, digitalne fotoaparate i kamkordere, MP3 plejere…
Kompanija koja je napravila ovakav sto kao univerzalni punjač je poznati američki proizvođač kancelarijskog nameštaja i opreme – Henri Miller. Tehnologija koja omogućava komunikaciju uređaja sa stolom i izvorom energije u njemu naziva se eCoupled. Tvorac te tehnologije je kompanija Fulton Innovation, a u čitavim projektu učestvovale su i kompanije Visteon, Motorola i Mobility Electronics. Tako realizovan projekat prikazan je na najvećem svetskom sajmu potrošačke elektronike – CES 2007, koji je održan početkom ove godine u Las Vegasu.
Tehnologija eCoupled zasniva se na otkrićima bežičnog prenosa energije poznatih naučnika Majkla Faradeja i Nikole Tesle. Prenos energije i komunikacije obavlja se magnetnim poljem. Univerzalni punjač, u ovom slučaju ugrađen u kancelarijski sto, obuhvata i kontrolni sistem, kao i sistem za slanje i prijem povratnih informacija o stanju baterija uređaja koji se puni – starost baterija, stepen do koga su napunjene i slično. Na taj način se svakom uređaju obezbeđuje punjenje optimalnom količinom energije, koja će mu obezbediti najefikasnije funkcionisanje.
Prema tome, ova tehnologija će u bliskoj budućnosti učiniti nepotrebnim brojne punjače i adaptere koji vam se poslednjih godina motaju svuda po stanu. Pored toga, ona bi mogla naći primenu i u dugim oblastima. Zbog toga je kompanija Fulton Innovation stupila u pregovore s kompanijama iz različitih oblasti – medicine, kućne elektronike, kancelarijskog poslovanja. Praktično, svaki uređaj koji koristi električnu energiju potencijalni je kandidat za njenu primenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.