Telefon sa dva ekrana

Mobilni telefoni koji imaju dva ekrana, od kojih je jedan minijaturni crno-beli displej na preklopnim modelima, sasvim su uobičajena stvar. Međutim, modeli sa dva ekrana velikih dimenzija, koji su pri tom u rangu standardnih dimenzija mobilnih telefona, predstavljaju retkost. Upravo takav telefon napravila je kompanija Pantech.
Ovaj telefon sa dva ekrana nosi oznaku Pantech IM-R200. To je klizni model koji, za razliku od standardnih slajdera, klizanjem ne otkriva svoju tastaturu, već se na taj način otvara drugi ekran nešto manji od glavnog. Glavni ekran je TFT LCD s dijagonalom dva inča, QVGA rezolucijom (240 x 320 piksela) i 262.000 boja. Tehnologija izrade pomoćnog ekrana je OLED (Organic Light Emitting Diode), a njegova dijagonala je 1,6 inča. To je takođe kolor ekran sa 262.000 boja.
Pomoćni ekran u ovom slučaju ima ulogu tastature. Njegovim otvaranjem na ekranu se pojavljuje virtuelna tastatura, kojoj se pristupa zahvaljujući touch screen opciji. Međutim, to nije obična touch screen opcija. Senzori su kapacitivni i pri pritisku na svaki virtuelni taster nastaju vibracije, pa se ima osećaj kao da je dodirnut pravi, a ne virtuelni taster. Na toj tastaturi prikazane su sve opcije za direktan pristup dodirom. Na primer, ako se telefon koristi kao muzički plejer, prikazuje se lista svih numera, dok se u slučaju korišćenja kamere prikazuju sve njene opcije.
Ostale karakteristike mobilnog telefona Pantech IM-R200 uključuju standardne mogućnosti mobilnih telefona srednje klase. Ugrađena kamera je rezolucije dva megapiksela, dok za obavljanje video poziva postoji pomoćna VGA kamera. Zanimljivo je da kamera za snimanje fotografija i video inserata ima mogućnost prepoznavanja položaja lica na snimanoj sceni i podešavanja da se ono nađe u optimalnom položaju na slici. Pored toga, telefon ima slot za proširenje memorije (za microSD memorijsku karticu). Napaja se litijum-jonskim baterijama, a od softverskih aplikacija ima elektronski rečnik i mogućnost pregledanja standardnih dokumenata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.