najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Tesla i Solar Siti očekuju prihod od milijardu dolara

Zvaničnici američke kompanije za proizvodnju električnih automobila Tesla pozivaju deoničare da odobre spajanje sa proizvodjačem solarnih panela, firmom Solar Siti (SolarCity) navodeći da je to finansijski i ekološki dobar potez. 

Kompanija Tesla je na svom sajtu saopštila sinoć da bi spajanjem sa Solar Sitijem bila dodata jedna milijarda dolara u prihodima iduće godine. Solar Siti bi takodje doneo 500 miliona dolara u gotovini Tesli tokom naredne tri godine.

Generalni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk), koji je predsednik obe kompanije, najavio je u junu plan da se spoje te dve firme u poslu vrednom oko 2,45 milijardi dolara. Deoničari obe kompanije treba da glasaju o tom dogovoru 17. novembra.

„Tesla i Solar Siti imaju ogromnu šansu da formiraju vertikalno integrisanu održivu energetsku kompaniju“, navela je kompanija Tesla na svom vebsajtu pozivajući deoničare da odobre dogovor.

Medjutim javljaju se odredjena sporna pitanja vezana za ovo spajanje. Ni jedna kompanija nije ostvarila održivi profit, i obe deluju na tržištima gde je tražnja neizvesna. Prema državnim podacima električna vozila predstavljaju manje od jedan odsto prodaje vozila u SAD, a manje od jedan odsto američke struje dolazi od solarne proizvodnje.

Analitičari se takodje pitaju da li bi ovo spajanje mogo da odloži izbacivanje Teslinog prvog vozila za masovnu prodaju, Model 3, od 35.000 dolara koji treba da izadje krajem iduće godine.

Neki deoničari su čak podneli tužbe tvrdeći da direktor Mask koristi to spajanje da bi jedna kompanija spasla drugu. Mask je vlasnik 26,5 odsto firme Tesla i 22 odsto Solar Sitija, kojim upravljaju njegovi rodjaci. 

Kompanija Tesla, čije sedište je u Palo Altu u Kaliforniji, je saopštila da bi dve firme mogle da smanje troškove za 150 miliona dolara u prvoj godini zajedničkog poslovanja tako što bi zajedno prodavale Teslina električna vozila i bateriji za skladištenje energije i solarne panele Solar Sitija.

Spojena kompanija bi takodje imala i širu bazu potrošača pošto Tesla ima radnje u SAD, Evropi i Aziji dok Solar Siti uglavnom prodaje solarne panele u SAD.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike