Toshiba uskoro izbacuje svoj novi PDA na tržište

Japanska kompanija Toshiba je rešila da uđe u borbu za svoj deo kolača na tržištu ličnih digitalnih pomoćnika (Personal Digital Assistants, PDA), minijaturnih računara koji omogućavaju pregled, pisanje i slanje e-pošte, vođenje beleški i rasporeda obaveza tokom dana i godine, kao i obavljanje drugih srodnih poslova, a koji su već uveliko osvojili japansko i severnoameričko tržište, dok u Evropi tek uzimaju maha. Toshiba-in prvenac Genio e550, koji je premijerno prikazan na tokijskom sajmu Wireless Japan 2001 Expo, u prodaji će se, što se Japana tiče, pojaviti 20. avugsta, dok je njegova pojava na međunarodnom tržištu predviđena za kraj godine.

Genio pokreće procesor Intel StrongArm na 206 MHz, koji je i u srcu Compaq-ovog iPaq-a, HP-ove Jomada-e i ViewSonic-ovog ViewPad-a, kao i predstojećeg Sharp-ovog PDA modela koji će koristiti Linux. Genio ima LCD prikaz osetljiv na dodir, dijagonale 8,9 cm, sa mogućnošću da prikaže 65.536 boja i koristi reflektivnu matricu. Raspolaže sa 32 MB memorije, kao i podrškom za MP3 audio i mpeg4 video. Težak je 180 grama, a kapacitet baterija je 8 časova. Cena još uvek nije definitivno određena, ali bi trebalo da iznosi oko 550 dolara.

Genio radi pod Microsoft-ovim operativnim sistemom Windows CE i poseduje priključke za Compact Flash i Secure Digital kartice – prva služi za priključivanje dodatne memorije, a druga za uspostavljanje bežične veze.

Ulaskom kompanije Toshiba u žestoku borbu za prevlast na PDA tržištu, broj kompanija koje za svoje lične digitalne pomoćnike koriste Windows CE povećan je na 14. Ipak, mnoge od tih uređaja moguće je kupiti samo u Evropi, pošto za svoj rad koriste standard GSM. Najneposredniju konkurenciju Toshiba-i u predstojećem periodu predstavljaće, od onih koji koriste Win CE, kompanije Compaq, Casio Computer i HP. U Palm OS carstvu, za najžešće igrače važe, naravno, nativni Palm, zatim Handspring i Sony. Psion PLC, sa druge strane, najavljuje svoje povlačenje sa tržišta ručnih računara, sa obrazloženjem da je tržište “prezasićeno”.

Toshiba planira da krajem septembra predstavi i unapređenu verziju Genio e550/MD, u koju će biti ugrađen i IBM-ov Microdrive disk kapaciteta 1 GB.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.