U Hubeju otkriveni najraniji poznati objekti za iskorišćavanje vode u Kini

Brana stara 5.100 godina, zajedno sa rezervoarom i prelivom, identifikovana je kao najraniji poznati projekat zaštite vode u Kini, piše Sinhua.

Sposobna za kontrolu poplava i navodnjavanje, brana Siongđialing je deo relikvija Ćuđialing u gradu Đingmen, centralna kineska provincija Hubej, gde je nekada cvetala neolitska kultura uzgoja pirinča.

Prvobitno je izgrađena pre oko 5.100 godina na pritoci reke Ćingmudang, a kasnije je proširena i po visini i po širini, rekao je Tao Jang sa Instituta za kulturne relikvije i arheologiju provincije Hubej.

Postojeća brana ima visinu od dva metra i dužinu od 180 metara. Ima rezervoar na istoku i oblast za navodnjavanje od 8,5 hektara na zapadu, pri čemu je utvrđeno da je u poslednjem bilo praistorijsko polje, navodi Tao.

Brana je izgrađena od lokalne zemlje, koja je pomešana sa korenjem biljaka da bi se povećala žilavost strukture, dodao je Tao. Preliv se nalazi na severnoj strani rezervoara, što je omogućilo ispuštanje viška vode tokom sezone poplava.

Fotografija snimljena iz vazduha pokazuje pogled na nalazište relikvija Ćuđialing u Đingmenu, centralna kineska provincija Hubej. (Sinhua/Sjao Jiđiu)

Veruje se da je glavna svrha vodnog projekta bila navodnjavanje pirinča, što sugeriše da su drevni ljudi u toj oblasti naučili da koriste vodu, a ne da jednostavno primenjuju mere za odbranu od poplava, rekao je He Nu, istraživač sa Instituta za arheologiju Kineske akademije društvenih nauka.

Nalazište relikvija Ćuđialing poznato je po tome što je svedočilo prvom otkriću karbonizovanog pirinča duž srednjeg toka reke Jangce, najdužeg plovnog puta u Kini.

Istraživači kažu da brana dalje ilustruje da je u neolitskom dobu ova oblast imala zrelu poljoprivredu za uzgoj pirinča, jer se ona u velikoj meri oslanja na navodnjavanje.

„Nizija Đijanghan ima gustu rečnu mrežu i obilne vodne resurse, kao i povremeno neslaganje kišnih i vrućih sezona, tako da je skladištenje vode za bolje korišćenje uz sprečavanje poplava od velike važnosti“, rekao je Tao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.