U trendu

Učenici pronašli pećinu na Marsu

Grupa učenika sedmog razreda u Kaliforniji otkrila je misterioznu pećinu na Marsu u sklopu projekta proučavanja fotografija iz Nasinog (NASA) svemirskog broda koji kruži oko Crvene planete. Šesnaest učenika sedmog razreda nastavnika Denisa Mičela (Dennis Mitchell) iz Kotonvuda pronašlo je rupu na vrhu pećine na Marsu.
Učenici su učestvovali u delu studentskog projekta o Marsu koji sprovodi Univerzitet u Arizoni (Arizona State University). Program omogućava deci da postave pitanje, a zatim zatraže odgovor pomoću fotografije s kamere koja kruži u Marsovoj orbiti. Novopronađena rupa na Marsu slična je onome što je pronađeno prilikom istraživanja Glena Kušinga (Glen Cushing) 2007. godine.
Kušing smatra da ovakve rupe nastaju kada se mali delovi vrha pećine uruše i naprave otvor prema nebu. Pretpostavlja se da su pećine rezultat vulkanske aktivnosti na Crvenoj planeti. Ona u određenim trenucima stvara rupu u stenama, ostavljajući iza sebe tunel ili cev za lavu kada se erupcija završi.
Naučnici nisu sigurni koja vrsta materijala se nalazi unutar takvih pećina. Kušing je rekao učenicima da je pećina nova i za njega. On pretpostavlja da je prečnik pećine 160 metara, a da je duboka najmanje 115 metara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.