U trendu

Unapređenja Windows-a XP (II deo)

Kada XP bude konačno pušten u prodaju, moći ćete da se upoznate, i iskusite (XP – experience), preko 100 novih poboljšanja i unapređenja. Ova poboljšanja idu od relativno minornih, kao što je mogućnost višestrukog otvaranja Help prozora, pa sve do istinski odličnih, kao što je aplikacija za „narezivanje“ CD-ROM diskova i to pomoću tehnike „prevuci i pusti“, te integrisani lični „vatreni zid“ (firewall).

Za sadašnje korisnike Windows-a 2000, XP je značajna nadgradnja (upgrade), dok je za korisnike ostalih operativnih sistema, ovo potpuno nov operativni sistem. Osnovni programski kod koji je Microsoft non-stop unapređivao, još od prve integracije 32-bitnog koda u Windows-u 3.1, konačno je zreo za zasluženu penziju. Iako je Windows Me u osnovi eliminisao tzv. „real-mode“, ova nestabilna arhitektura je sada i zvanično ugašena.

Naravno, ovo neće potpuno eliminisati „rušenje“ aplikacija i zaglavljivanje pojedinih operacija, ali je ovo jedan od načina za povećanje stabilnosti XP-a. Korisnici starijih verzija Windows-a konačno mogu da odahnu, jer neće morati da svakodnevno višestruko restartuju sistem da bi osvežili memoriju i resetovali sistemske resurse. A, ukoliko neka od aplikacija ne uzvraća komunikaciju operativnom sistemu, moći ćete da prozor date aplikacije premestite, promenite veličinu ili da ga zatvorite (a samim tim i aplikaciju).

U cilju obezbeđivanja kompatibilnosti sa starim DOS aplikacijama, u sistem je ugrađen „real-mode“ emulator, a za aplikacije Windows-a 95, takođe postoji odgovarajući emulator. Ako budete pokušali da pokrenete neki stari program, dobićete upozorenje koje će vam ponuditi da restartujete program u Windows 95 kompatibilnom modu.

Korisnici Windows-a XP mogu da očekuju veći nivo pouzdanosti hardverskih urađaja jer postoji novi sistem za registrovanje drajvera. U prilog upozorenju koje će se javiti kada pokušate da instalirate nesertifikovan drajver, jeste i blokada instalacije i učitavanja drajvera koji su poznati po krahiranju i zaglavljivanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.