USB telefon

Novi uređaji za obavljanje telefonskih razgovora putem Interneta (korišćenjem protokola VoIP – Voice over Internet Protocol) su takozvani USB telefoni. Njihova prednost je jednostavno priključivanje USB priključkom za računar korisnika preko koga se pristupa Internetu. Ovakav model telefona s komuniciranjem preko Skype programa 12. septembra je predstavila i ponudila tržištu tajvanska kompanija IPEVO. Ovaj program ne zahteva mikrofon i zvučnik za komuniciranje pomoću računara, što nije slučaj s većinom ostalih programa za telefoniranje preko Interneta. Njegova specifičnost je i u tome što se zvono oglašava na isti način kao kod klasičnog telefona, tako da korisnik dobija utisak da se njegova veza ostvaruje na isti način kao da koristi običan telefon.

Kompaniju IPEVO osnovala je poznata tajvanska kompanija PChome Online (vlasnik verovatno najvećeg internet portala u Tajvanu). Ova kompanija je već ponudila jedan USB telefon sa Skype programom početkom ove godine (Touch-1). Već je prodato 80.000 primeraka ovog modela u Tajvanu, a najavljena je njegova prodaja i na američkom tržištu po ceni od 15,99 dolara. Novi model u realizaciji novoosnovane kompanije IPEVO naziva se Free-1. To je telefon u crnoj ili beloj boji, jednostavnog dizajna koji podseća na daljinski upravljač. Njegove dimenzije su 15 x 4 x 2,4 centimetra, a masa 65 grama.

Nakon jednostavnog povezivanja s računarom, Skype program se aktivira pritiskom na dugme crvene boje s oznakom „S“. Takođe se jednim dugmetom – s oznakom „list“ – automatski otvara lista kontakata i bira željeni telefonski broj. Posebna usluga u ovom programu za pozivanje klasičnih telefonskih brojeva naziva se SkypeOut, a aktivira se pritiskom na dugme s oznakom „+“. Pored ovakvog direktnog pristupa, Skype aplikaciji može se pristupiti i pomoću navigacionog točkića koji se nalazi na sredini Free-1 USB telefona, a koji se ponaša kao standardni računarski miš.

USB telefon IPEVO Free-1 ponuđen je zasad samo na tajvanskom tržištu po ceni od 899 tajvanskih dolara (oko 28 američkih dolara), dok komplet sa dva telefona košta 1.599 tajvanskih, to jest 49 američkih, dolara. Interesovanje za ovaj model bilo je vrlo veliko, tako da je za dva dana u Tajvanu prodato 3.000 primeraka. Telefon će se uskoro naći i na drugim tržištima širom sveta. Na američkom tržištu očekuje se tokom novembra. Ponuda će se ostvariti putem Interneta, mada nije najavljeno po kojoj će se ceni prodavati. Pored ovih modela, kompanija IPEVO najavila je do kraja ove godine i realizaciju novog bežičnog modela, kao i modela namenjenog videokonferencijskim vezama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.