Veza prenosivog računara sa Internetom

Povezivanje prenosivog računara na Internet najčešće se obavlja pomoću GPRS mobilnog telefona povezanog sa računarom (bežičnom Bluetooh vezom, IC vezom, kablom) ili PC Card GPRS karticom. Prvi slučaj je složeniji i skuplji za realizaciju, dok se u drugom slučaju pri svakom povezivanju vadi SIM kartica iz mobilnog telefona, a ubacuje GPRS kartica. Pri tom se ostvaruje samo pristup Internetu, dok razgovor nije moguć. Ipak, ne brinite, taj problem rešila je kompanija Vodafone, a rešenje se naziva Vodafone Connect Card.

Radi se o GPRS kartici koja u paketu sadrži i CD sa mnogim korisnim softverskim aplikacijama, kao i novom SIM karticom, koja se trajno koristi nezavisno od SIM kartice vašeg mobilnog telefona. Na taj način Vodafone Connect Card predstavlja univerzalno rešenje za slanje podataka (GPRS) i tarifiranje te usluge, kao i za obavljanje razgovora putem mobilnog telefona. Preme tome, ako ste često u pokretu, a pri tom se ne možete odreći blagodeti Interneta (e-mail, surfovanje i druge mogućnosti), Vodafone Connect Card bila bi idealno rešenje i praktičan dodatak za vaš prenosivi računar.

Uz pomoć CD-a sa softverom kartica se lako instalira (čak i za korisnike koji su potpuni laici kad je tehnika u pitanju). Jednostavno se CD stavi u optički drajv računara i instalacija se automatski obavlja. Softver omogućava izbor mreže kojom želite da ostvarite GPRS vezu (što je naročito važno pri romingu). Takođe, omogućava kontrolu potrošnje, kao i slanje SMS poruka putem računara.

Radi sa operativnim sistemom Windows 98, ali je u tom slučaju moguće ostvariti samo jednu od ponuđenih usluga. Windows 2000 ili XP omogućavaju više usluga istovremeno. Aktivnost kartice signalizira LED dioda plave boje, a kartica sadrži i priključak za slušalice. Za komuniciranje ima malu antenu, koja se, nakon prekida veze, uvlači u karticu. Brzina prenosa podataka kreće se od 10 Kbps do 56 Kbps, zavisno od uslova opterećenosti mreže (urbana sredina) i perioda korišćenja u toku dana.

Pored priključka na Internet, ova kartica omogućava i priključivanje na lokalne mreže (VPN usluga). Pri tom se podrazumeva da i lokalna mreža podržava tu uslugu. Kartica je predviđena za GSM 3-band mreže (900/1800/1900 MHz) i GPRS (4+2, klasa B). Proizvođač (Vodafone) naziva je „najvećom mobilnom kancelarijom na svetu“, s obzirom na mogućnost pristupa bilo kom delu sveta u bilo koje vreme. Njena cena iznosi 149 evra. Pored pomenute kartice, postoji i varijanta za korporacijske korisnike (Remote Access) sa cenom od 199 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.