U trendu

Volstrit Džornal: Yahoo otpušta 15 odsto zaposlenih

Američki internet gigant Yahoo će danas najaviti ukidanje 1.600 radnih mesta, ili 15 odsto ukupnog broja zaposlenih, na prezentaciji kvartalnih poslovnih rezultata, piše američki list Volstrit DŽornal.

Plan rezanja troškova i otpuštanja će predstaviti generalna direktorka Marisa Majer, u trenutku kada ključni investitori Yahoo vrše ogroman pritisak na odbor direktora da napravi izmene u rukovodstvu.

Hedž fond Starbord veliju, kao važan akcionar Yahoo, saopštio je prošlog meseca da su investitori izgleda „izgubili poverenje u rukovodstvo i u upravni odbor“, pošto kompanija nije uspela da napravi zaokret u ključnoj internet delatnosti Yahoo.

U pismu upućenom upravnom odboru, Starbord je naveo da Yahoo mora da proda svoju osnovnu delatnost drugim investitorima, kao i da su potrebne značajne izmene.

Telekomunikacioni div Verajzon već je ranije poručio da je zainteresovan za kupovinu Yahoo, a mogući su i drugi potencijalni kupci – neke medijske kompanije ili privatni investicioni fondovi.

Yahoo je polovinom prošle godine zapošljavao 11.000 ljudi, dok je na kraju 2014. godine imao 12.500 zaposlenih.

Zbog povećane konkurencije u liku Gugla i Fejsbuka, Yahoo ne uspeva da proširi svoje internetsko poslovanje, niti da značajnije poveća prihode od oglašavanja. Zato je u proteklih godinu dana, akcija Yahoo izgubila oko trećinu svoje vrednosti, navodi njujorški finansijski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.