U trendu

Windows 8 – otkriveni planovi Microsoft-a

Na Internetu su se pojavili Microsoft-ovi interni dokumenti koji prikazuju koncept operativnog sistema Windows 8 i prateće usluge Windows Store, koja će biti lansirana zajedno s ovim novim operativnim sistemom. Microsoft je svojim poslovnim partnerima počeo da prezentuje ideje za novu generaciju operativnog sistema koji zasad nosi ime Windows 8. Radi se o internim dokumentima koji nisu za široku javnost, ali oni su se još letos pojavili na Internetu, što znači da uvid u njih ima najšira svetska javnost.
Najveća novost opisana u ovim dokumentima jeste osnivanje prodavnice aplikacija Windows Store. Microsoft je svoju prodavnicu zamislio kao mešavinu Valve-ovog Steam-a i Apple-ovog App Store-a. Windows Store bi u isto vreme trebalo da vodi računa o redovnom osvežavanju instaliranog operativnog sistema, ali i da snabdeva korisnika aplikacijama, besplatnim i onim koje se plaćaju, a one bi prolazile strogu kontrolu pre pojavljivanja u prodavnici. Pomoću ove prodavnice jedan korisnik s više računara mogao bi da usklađuje podatke na svim svojim računarima.
Navedeni su i još neki podaci, kao što je dalje poboljšavanje performansi računara pri paljenju, gašenju i podizanju iz sleep režima rada. Microsoft i ovde veoma potencira mogućnost operativnog sistema da odredi geolokaciju samog računara. Tu mogućnost već sada ima Windows 7, ali je skoro niko ne koristi. Jedna od zanimljivijih novosti među pomenutim je i zaštita privatnosti pomoću veb-kamere. Računar bi korišćenjem veb-kamere "prepoznao" svog vlasnika i njegovim odlaskom bi se zaključao i ponovo otključao tek kada bi vlasnik ponovo seo za računar.
Pomenuta je i nova verzija programa Internet Explorer, koju bismo mogli videti i pre pojavljivanja novog operativnog sistema. Prva beta verzija objavljena je već u avgustu, a razlog tome je veoma brzo pojavljivanje operativnog sistema za mobilne telefone koji ima ugrađen IE 9 u mobilnoj verziji. Iz detaljnih analiza pomenute dokumentacije može se saznati i da bi Windows 8 trebalo da pruži neponovljivo korisničko iskustvo, integrišući nove korisničke interfejse (dodir), društvene mreže i jednostavno iskustvo mobilnih uređaja s mogućnostima stonih sistema, pri čemu bi se istovremeno brinulo i o okolini, smanjujući pri tome potrošnju električne energije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.