Windows – Promena podrazumevane veličine dugmadi

U određenim situacijama (na određenim monitorima i pri određenim rezolucijama) sistemska dugmad: Minimize, Maximize/Restore i Close mogu biti premaleni tako da im ne možete brzo pristupiti, ili mogu biti preveliki tako da zauzimaju previše radnog prostora. Ako niste znali, podrazumevana veličina sistemske dugmadi se može izmeniti jednostavnom izmenom u registracionoj bazi, a trik se odnosi na operativne sisteme Windows 9x i ME.

Da biste napravili potrebnu izmenu, pokrenite Registry editor, te idite sledećom putanjom:


HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktopWindowMetrics

U desnom oknu sa ključevima dvostruko kliknite string vrednost CaptionWidth, te u novom dijalogu u polje Value data unesite vrednost: 50. Zatim dvostruko kliknite na CaptionHeight i izmenite vrednost na -210. Ovakve veličine će biti idealne ukoliko je vaša ekranska rezolucija 1024×768, i to u kombinaciji sa malim fontovima veličine 7 tačaka.

Ukoliko je vaša rezolucija 800×600 piksela, neka onda vrednosti budu drugačije; CaptionWidth 40 i CaptionHeight -165, i koristite fontove veličine 6. Po istom receptu možete izmeniti i veličinu scroll dugmadi, i to izmenom parametara ScrollHeight na -330 i ScrollWidth na -135 za rezoluciju 800×600. Za drugu, veću rezoluciju (1024×768), neka ovi parametri imaju sledeće vrednosti ScrollHeight -330 i ScrollWidth -165.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.