Word – Kreirajte sopstvenu paletu alatki

Primetili ste sigurno da svaka složenija funkcija u MS Word-u donosi sa sobom i sopstvenu paletu alatki. Ukoliko često radite sa određenim skupom alata, a ti alati nisu direktno pristupačni sa postojećih paleta (potrebno je da ih pozivate sa meni linije – Menu line), trebalo bi da kreirate sopstvenu paletu alatki, gde će se nalaziti najčešće korišćene nestandardne alatke. Sva podešavanja paleta alatki se vrše u dijalog prozoru „Customize“, koji dobijamo pozivom menija „Tools -> Customize“.

Da bi kreirali novu paletu, pređite na karticu „Toolbars“ i pritisnite dugme „New“. U sledećem dijalog prozoru definišite naziv nove palete i u donjem polju imate mogućnost da celu paletu uvrstite u „Normal.dot“ šablon ili drugu mogućnost, da paletu vežete samo za tekući dokument (ova opcija uglavnom nema smisla). Na kartici i u listi „Toolbars“ pojaviće se vaša nova paleta i takođe, pored samog dijalog prozora možete videti novu paletu, ali bez ijedne ikonice. Sada pređite na karticu „Commands“, na levoj strani imate listu kategorija tj. naslova sa glavne linije menija, a na desnoj strani imate podopcije za svaki meni. Izaberite prvo stavku menija npr. „Borders“ i u desnom oknu pojaviće se sve komande vezane za definisanje ivica, a koje nisu direktno dostupne sa bilo koje palete. Zatim izaberite komande-ikonice, jednu po jednu, i jednostavno prevucite na novu paletu alatki (funkcijom Drag-and-Drop). Ako vam nije sasvim jasno kakva je funkcija određene komande, pritisnite dugme „Description“ i dobićete potanko objašnjenje date komande. Kada ste završili dodavanje poslednje komande pritisnite dugme „Close“.

Sada možete vašu paletu postaviti bilo gde na radnu površinu, npr. u vrhu pored paleta „Standard“ i „Formatting“, ili je ostaviti da bude „plutajuća“ (nevezana za bilo koju ivicu). I još nešto što je bitno, ukoliko ne ugradite paletu alatki u Normal šablon, već u tekući dokument, paletu možete razmenjivati sa drugim dokumentima preko dijaloga „Organizer“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.