Word – Potraga za izgubljenim dokumentom

U svakodnevnom kancelarijskom radu sa Word-om stvara se gomila raznih dokumenata. U slučaju da ih baš najbolje ne kategorišete i organizujete, napravićete veliku zbrku. Šta raditi u jednom takvom haosu, kada vam zatreba neki važan dokument, a ne znate gde je? Rešenje se nalazi u samom Word-u, pozovite meni „File> Open“, te u klasičnom Windows „Open“ prozoru kliknite dugme „Tools“, pa izaberite „Find“.

Otvoriće vam se neobičan prozor za pretraživanje, kao na slici. Prvo što treba da odredimo je lokacija na kojoj je moguće da se nalazi dokument, putanju unosite u polje „Look in“. Ukoliko niste sigurni da znate gde je, unesite samo naziv drajva koji ćete da pretražujete, recimo „C:“. Da se vršilo pretraživanje i podfoldera potvrdite polje „Search subfolders“. Sledi ono najzanimljivije, unos kriterijuma za pretragu drajva sa dokumentom. Unos kriterijuma je sličan unosu na velikim Internet pretraživačima, što više kriterijuma definišete, veća je verovatnoća pronalaženja dokumenta. Kriterijumi se definišu u sekciji „Define more criteria“ na sledeći način:

  1. Počinjete sa izborom ključne reči „And“ (i) ili „Or“ (ili) za novi kriterijum. Ako želite da dokument koji tražite zadovolji sve kriterijume, koje ćete opisati, kliknite dugme „And“. A ukoliko data potraga ne mora da zadovolji sve od navedenih kriterijuma, kliknite „Or“.
  2. Potom imamo polje „Property“ gde biramo željenu osobinu dokumenta, a zatim iz polja „Properties“ biramo operator (uslov) za upoređivanje sa sadržajem koje ćemo uneti u polje „Value“ (vrednost). Pa tako npr. ako znamo da naš traženi dokument ima 23 stranice izabraćemo: „And“, Property – „Number of pages“, Condition – „equals“ i Value – „23“. Videćete da različite osobine dokumenata poseduju različite vrste uslova.
  3. Kada definišete pojedinačne kriterijume, dodaćete ih u zbirnu listu klikom na dugme „Add to list“.
  4. Vaš novi kriterijum će se pojaviti u listi, koja se nalazi u vrhu prozora „Find“.
  5. Kada smo definisali sve potrebne kriterijume, kliknućemo na dugme „Find Now“.
Ukoliko Word nakon ove procedure pronađe dokument, njegov naziv će se pojaviti u dijalog prozoru „Open“, i vi treba da samo kliknete na dugme „Open“. Ako je potraga bila bezuspešna, a želite da ponovo potražite dokument, kliknite opet „Tools> Find“, te dodajte ili oduzmite neki od kriterijuma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.